Film

Skribent

Mats Karlsson

30 april 2014 | 00:01

"Helt rätt castingval till Episod VII"

MovieZines Mats Karlsson tackar högre makter för att Hollywoods hetaste skådisar inte dyker upp i J.J. Abrams "Star Wars".

Efter löjligt många rykten har nu äntligen J.J. Abrams och Lucasfilm släppt rollbesättningen till den absolut mest emotsedda filmen, "Star Wars: Episod VII". Vi hittar inte Benedict Cumberbatch, Tom Hardy, Michael Fassbender eller Jennifer Lawrence bland de utvalda. Gissa vad, jag blir bara överlycklig att få slippa se dem här.

Innan mailbombningen inleds kan jag säga att jag har absolut ingenting emot dem, men i "Star Wars" vill jag banne mig inte se deras anleten. Varför? Precis som George Lucas resonerade när han valde ut på den tiden helt okända namn till casten ska fokus ligga på storyn och inte på skådespelarna. Vare sig vi vill det eller inte, så försvinner charmen och tjusningen om vi får titta på Hardy eller nån annan het Hollywoodskådis. Vi ska inte luras bort från "Star Wars", vi ska dras ännu djupare i den världen. Det lyckas man bara med att välja skådisar som man inte har så stor uppfattning om.

Däremot finns det inget negativt att ta in en sådan pass legendarisk skådespelare som Max von Sydow, som högst troligen får axla en mindre men betydelsefull roll. Tänk vad Alec Guinness gjorde i originaltrilogin och vad Christopher Lee gjorde i nya trilogin.

Andy Serkis blev också en trevlig överraskning och man kan närapå ta för givet att hans expertis med motion capture kommer att nyttjas. Vi vet hur han lyckas dra fram sidokaraktärer och ge dem en stark personlighet, självklart något som är ett måste för "Star Wars". Nyfikenheten är omänskligt stor på vem han kommer att få gestalta.

Skådisarna från originalfilmerna är självklart med och de är en del av Abrams uttänkta plan. De ska ge de nya skådespelarna en stabil mur att luta sig mot, medan de hittar och formar sina egna karaktärer. Nu har Abrams ett fantastiskt underlag att bygga en ny episk trilogi med och det enda som kan fälla honom är ett kasst manus, men med tanke på senaste tidens frenetiska manusjobb, som även resulterade i att Michael Arndt fick gå, tyder på motsatsen.

Den store Star Wars-nörden J.J. Abrams har redan lyckats bli legendarisk, för aldrig förr har en film av den här magnituden lyckas hålla rollbesättningen hemlig till inspelningarna ska dra igång. Han har varit smart, för han visste att ju mer allt hemlighålls, desto mer galna skulle media och fans bli. Med facit i hand hade han aldrig fått så många rubriker om casten hade avslöjats i ett tidigt skede. Jag lyfter på hatten.

Nu är det bara att luta sig tillbaka och invänta de första inspelningsbilderna. Filmen får vi tyvärr vänta ett tag till på, men den 18 december 2015 får vi äntligen se slutresultatet.

| 30 april 2014 00:01 |