Film

Skribent

Patrik Linderholm

23 september 2011 | 17:40

Helgens TV-tips

Dubbelvisning från far och son Cassavetes, en av Ridley Scotts bortglömda pärlor och lite hederlig amerikansk feel good-film är en del av utbudet denna TV-helg.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Matchstick Men - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Snackar man Ridley Scott är det ju främst "Alien", "Blade Runner" och "Gladiator" som kommer på tal, vilket ju är förståbart - det är ju fantastiska filmer. Men dessa mästerverk gör att många av hans andra filmer (även om de är riktigt bra) hamnar lite i skymundan. "Matchstick Men" är en av dem, och jag vill nog hävda är hans skönaste film post-"Gladiator". Nicolas Cage spelar här den tvångsneurotiska småfifflaren Roy och Sam Rockwell är hans partner in crime. Roys tvångsmässiga beteenden börjar bli ett problem och när han söker hjälp får han veta att han har en 14-årig dotter han inte vetat om, vilket såklart skapar ännu mer problem. Det är ingen fantastisk historia som uppdagas direkt, men en mycket trevlig och underhållande film som ligger på en fin balans mellan drama och komedi. Och Cage och Rockwell är båda (som vanligt) fenomenala.

Livsverket - fredag, SVT1, kl. 00.00

En underskattad och undersedd film där Kevin Kline lever frånskild i ett risigt hus som han länge tänkt renovera. Hans son har förkastat honom och han lever att allmänt otillfredsställt liv. När han sparkas från sitt jobb och får beskedet att han drabbats av en dödlig sjukdom förändras dock allt. Han tar under de månader han har kvar att leva tag i projektet att bygga sitt drömhus och laga sitt trasiga förhållande med sin son. Nu låter det kanske som en översentimental feel good-film i den där härligt amerikanskt tillrättalagda andan. Faktum är att forumets alldeles egna David Brent kallade den för "bland det absolut sämsta jag någonsin sett av de mer än 10 000 filmer som jag sett genom åren". Men jag håller verkligen inte med. Det här är en fantastiskt vacker och känslofylld film med en strålande Kline i huvudrollen som är värd att kollas in.

Gloria - lördag, SVT2 kl. 22.00

Klassisk katt och rått-jakt där Gena Rowlands stenhårda gangsterflickvän paras ihop med en liten pojke vars familj blivit slaktad av maffian. Tillsammans flyr de genom New York med gangstrarna hack i häl. John Cassavetes är det som ligger bakom denna undangömda (eller snarare bortglömda) kriminalthriller. Rowlands är fantastiskt bra som den f.d. gangsterbruden Gloria Swenson (hitta filmkopplingen!) även om filmen inte når upp till samma nivå. Ooriginell story och halvdant skådespel vägs upp av små filmiska finesser. Vann dock Guldlejonet i Venedig när det begav sig och Rowlands blev Oscarsnominerad. Finns också i en (ännu sämre) nyinspelning av Sidney Lumet med Sharon Stone i titelrollen.

Alpha Dog - lördag, Sjuan, kl. 00.55

Ytterligare en film av Cassavetes, fast denna gång av sonen Nick. Här har han filmatiserat den verkliga händelsen om hur FBI:s Most Wanted-lista fick sin yngsta medlem någonsin, skildrat ur en rad olika karaktärer. I centrum står Anton Yelchins oskuldsfulle tonåring Zack som blir kidnappad av den unge gangsterbossen Johnny Truelove (Emile Hirsch) efter att Zacks äldre bror (Ben Foster) sabbat en drogleverans. Det intressanta är att filmen mer drar sig åt en coming of age-historia om Zack istället för att fokusera på Trueloves eskapader. Hur som helst är det hela väldigt snyggt och fångande gjort, med många eminenta prestationer från de unga skådespelarna (ja, till och med från Justin Timberlake).

Déja Vu - söndag, TV4, kl. 21.00

En färja med 500 passagerare sprängs i småbitar i New Orleans och agenten Doug Carlin (Denzel Washington) sätts på att utreda de mystiska omständigheterna. Han börjar old school men dras sedan in i en nyinrättad brottsundersökningsgrupp som med extremt hemlig och högteknologisk, men inte särskilt logisk, utrustning kan se på skedda händelser under ett visst skede bakåt i tiden. Det finns som sagt många luckor och frågetecken, men försöker man inte bry sig allt för mycket kan man få en rätt underhållande filmstund. Det känns, passade nog, som vi har sett det förut (och kanske inte så konstigt eftersom årets "Source Code" hade en liknande premiss) men det finns en del originalitet i "Déjà Vu". Om än inte tillräckligt för att ta den till några högre höjder.

Extratips: "Kellys Hjältar" (fredag, Kanal 9, kl. 23.10), "Crouching Tiger, Hidden Dragon" (lördag, Sjuan, kl. 22.25), "Hot Shots II" (lördag, TV11, kl. 21.30).

| 23 september 2011 17:40 |