Film

Skribent

Patrik Linderholm

16 september 2011 | 18:10

Helgens TV-tips

Brittisk diskbänksrealism, svulstig superhjälteaction eller lite klassisk Hitchcock – vad som än tickles your fancy så finns det i helgens TV-tips!

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Watchmen - fredag, TV11, kl. 21.00

CGI-effekternas och slo-mo-sekvensernas konung Zack Snyder blev mannen som tog på sig att göra film av Alan Moores tokhyllande serieroman Watchmen. Fansen var till en början skeptiska, men lyckligtvis blev resultatet mycket bra. Har man läst serien vet man att det egentligen inte kunde ha blivit på något bättre sätt, även om vissa anmärkningar går att göra. Snyders vision av historien kring de bannlysta "superhjältarna" är en mörk, stilistisk och sanningsenlig tolkning av den samhällssatiriska serien, där Jackie Earle Haley briljerar som den mystiske Rorschach.

Studie i brott - fredag, SVT1, kl. 00.30

"Studie i brott", eller "Vertigo" som den heter i original, är en av Alfred Hitchcocks mest klassiska filmer. Åsikterna brukar just gå isär just kring denna film, och det förstår jag. Det är en film man inte tar till sig på en gång utan behöver smälta, se igen och begrunda. Enligt mig är det inte bland Hitchcocks absolut bästa, men bland hans bättre, definitivt. James Stewart, fantastisk som vanligt, spelar John "Scottie" Ferguson, en detektiv som efter en olyckshändelse anammat en skräck för höjder. Han får i uppdrag att skugga en självmordsbenägen fru (Kim Novak) till en av sina vänner, vilket nästas upp i ett besynnerligt mysterium som får allt mer ödesdigra konsekvenser ju längre det går.

Boy A - lördag, SVT2 kl. 22.40

Andrew Garfield har fått ett stort uppsving på sistone. Främst var det "The Social Network" som satte honom på kartan (och snart lär han bli ett household name i och med "The Amazing Spider-Man) men det var tidigare roller som denna som verkligen visade att han var något att hålla ögonen på. Här spelar han Jack, en snubbe på 24 år som suttit bakom galler den största delen av hans liv p.g.a. en tragisk händelse när han bara var 10 år. Nu släpps han fri och försöker etablera sig i samhället igen, något som inte är särskilt lätt i hans position. Regissören John Crowley behandlar det hela med oerhörd precision och målar upp en riktigt gripande och dyster diskbänksrealism där Garfield och veteranen Peter Mullan briljerar. Det är mörkt och tragiskt, men samtidigt vackert. Alla som gillade, låt oss säga "Fish Tank", lär älska även denna.

The Italian Job - lördag, Sjuan, kl. 22.05

Vem hade kunnat tro att en remake med Mark Wahlberg skulle vara bättre än ett brittiskt original med Michael Caine? Troligtvis ingen, men så är faktiskt fallet med denna nytolkning av Peter Collinsons 60-talsklassiker. Originalet är på sin topp godkänd, och det för den snygga biljakten, men annars inget att hänga i granen. Denna remake är inget direkt mästerverk, men betydligt mer underhållande än föregångaren. Wahlberg gör här en modern tolkning av Caines Charlie Croker, ledare över en grupp ligister som blir förråda under en kupp av Edward Norton och vill ha hämnd. Det hela eskalerar i en mer actionbetonad och mindre artistisk "Oceans Eleven" där Norton och Charlize Theron glänser mest.

28 dagar senare - söndag, TV11, kl. 00.00

Vad kan vara ett bättre sätt att avrunda veckan på än att njuta av lite härlig zombieapokalyps. Den mångsidiga regissören Danny Boyle hoppade från det ena ö-mysteriet till det andra med "28 dagar senare". Här bytte han dock Leonardo DiCaprios paradisö-dilemmor i "The Beach" mot virusinfektion hemma i England. Jim (Cilian Murphy) vaknar upp på ett tomt och stökigt sjukhus utan någon aning om vad som har hänt. Ute på gatan finns det inte så mycket folk heller, och när det är folktomt mitt i centrala London - då bör man ana odåd. Alex Garlands smått oklanderliga manus blev tillsammans med Boyles känsla för filmmediet en upplyftande film i zombiefacket, även om det nu handlar om virusinfekterade människor och inte tvättäkta zombies. Stämningsfull, spännande och intressant tolkning av sir Boyle.

Extratips: "Juryn" (fredag, SVT1, kl. 22.00), "Cocktail" (fredag, Kanal 5, kl. 22.00), "Punch-drunk Love" (lördag, SVT1, kl. 00.55), "I Am Legend" (söndag, TV3, kl. 21.30).

| 16 september 2011 18:10 |