Film

Skribent

Patrik Linderholm

9 september 2011 | 18:07

Helgens TV-tips

Sci-fi-nördar, er helg är här! Äntligen bjuds vi, under samma helg, på tre av 2000-talets bästa science fiction-filmer. Det är bara att spänna fast er och åka med.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Star Trek - fredag, TV4, kl. 21.00

Alla ni som, liksom jag, är helt sålda på science fiction har en väldigt trevlig fredag framför er (men om ni är lika intresserade som jag har ni såklart sett dessa, så detta bör mer riktas till er som inte sett filmerna). Hur som helst, idag visas två av de bästa rymdoperorna som 2000-talet spottat ur sig. Först ut är J.J. Abrams, som lyckades med vad många var oerhört skeptiska till - att reboota Star Trek. Och skepticismen var förståelig, men många fick äta upp sina förkastande ord när Abrams med sin underbart visuella stil och känsla för action lyckades skapa en av de bästa sci fi-filmer vi fått den senaste tiden. Ingen direkt nyskapande film i sin genre, men fantastisk upplevelse och en film som med bravur lyckades ta rymdoperan in i 2000-talet.

Serenity - fredag, TV6, kl. 23.00

Fredagens andra sci fi-godbit är den underskattade "Serenity". Efter att den kortlivade TV-serien "Firefly" lades ner möttes man av enorma protester från de inbitna fansen. En tanke på fortsättning i långfilmsformat sattes igång och 2005 kunde vi njuta av Joss Whedons (japp, samme man som just nu filar på "The Avengers") underhållande rymdbakelse. I viss mån är den en vattendelare, de inbitna fansen älskar den heligt och de oinvigna förkastar den som en töntig sci-fi. För mig är Whedons kreation en snyggt utstuderad spacewestern med glimten i ögat med härlig action och eggande story, som lyckas med att bli perfekt fortsättning/avslut på serien samtidigt som den står på helt egna ben.

Children of Men - lördag, TV4+ kl. 22.10

Lördagen följer upp med ytterligare en fenomenal sci-fi, men inte i riktigt samma del av genren som ovanstående. Icke desto mindre är det en av de snyggaste filmerna 00-talet har skådat. Alfonso Cuaróns dystopiska historia handlar om en framtid där det inte fötts ett barn på arton år p.g.a. samtliga kvinnors sterilitet. Men då en ung kvinna i London upptäcks vara gravid försöker en grupp aktivister att hålla det hemligt. Clive Owens f.d. aktivist kontaktas för att hjälpa till att få kvinnan till en säker plats, vilket är minst sagt lättare sagt än gjort. Med ett visuellt berättande av sällan skådat slag (fotot och kameraarbetet är verkligen spektakulärt) eskalerar det hela i en fantastiskt tajt berättad och fascinerande story. En filmupplevelse värd att ta del av, med lysande skådespel av Owen, samt Michael Caine och Julianne Moore.

Bobby - lördag, SVT1, kl. 00.40

Emilio Estevez må kanske för alltid bli förknippad för roller i "The Breakfast Club" eller "The Mighty Ducks", och sannerligen inget fel i det, men vad många inte vet är att han är en rätt kompetent regissör också. Nu kanske ni säger "Men hallå, kallar du mannen som gjort "Sopåkarna" för kompetent?". Förvisso, men han har jobbat upp sig sedan dess och det bevisas i "Bobby", ett starkt ensembledrama om en rad händelser kring assassinationen av den andre Kennedy-brodern, Robert F. Kennedy. Vi får under den dag presidentkandidaten mördas följa ett dussin personer involverade i dennes kampanj och ser hur var och en påverkas av Bobbys död. Att rabbla alla skådespelare skulle bli för långdraget, men i alla fall 20 välkända namn har Estevez kammat ihop och de flesta levererar.

Body of Lies - söndag, TV3, kl. 21.30

Problemet med Ridley Scott (eller oss snarare) är att alla filmer som är mindre än fantastiska blir en besvikelse. "Body of Lies" är ett typexempel. Man märker kompetensen, men det blir aldrig riktigt greppande eller påverkande. Det som håller filmen uppe är skådespelarna. Leonardo DiCaprio som fältagenten Roger Ferris, Russel Crowe som hans chef och kontaktman i staterna, Mr Hoffman, samt Mark Strong som jordanisk säkerhetschef gör alla starka insatser, men mycket mer än så finns inte att beundras över. Om politiska thrillers om terrorismens konsekvenser rocks your boat så lär visserligen inte denna göra dig besviken, men för de som finner denna subgenre måttligt engagerande blir "Body of Lies" inte mer än - ja, måttligt engagerande.

Extratips: "Gangs of New York" (lördag, TV4+, kl. 00.30), "Die Hard - Hämningslöst" (lördag, Kanal 5, kl. 21.00), "Schakalen" (lördag, TV6, kl. 21.00).

| 9 september 2011 18:07 |