Film

Skribent

Patrik Linderholm

2 september 2011 | 18:30

Helgens TV-tips

Några favoriter i repris, en omvänd filmduo och en andra världskrigsfilm med Sven-Bertil Taube? Ja, du hörde rätt. Det här är vad som bjuds på denna TV-helg.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Swordfish - fredag, TV3, kl. 22.30

Klassisk (får man väl ändå säga) actionthriller där Hugh Jackmans datahackare anlitas av en diabolisk John Travolta med hjälp av dennes assistent, spelad av en riktigt teasande Halle Berry, för att hjälpa honom med hans lika diaboliska planer. Filmen innehar kanske inte den starkaste dosen av realism, och scener som när Jackman tvingas hacka Department of Defense databas på en minut samtidigt som han blir avsugen känns lite löjligväckande (men ack så underhållande). Men den fungerar ändå bra som ett slappt fredagsnöje. Balansen mellan action och spänning är bekväm, och skådespelarna sköter sig förhållandevis bra. Dock kommer filmen nog mest bli ihågkommen för Halle Berrys klassiska bröstexponering (ja, det var väl kanske egentligen det enda argumentet jag behövde nämna).

Sin City - fredag, TV4, kl. 22.25

Robert Rodriguez och Frank Miller teamade ihop för att tillsammans (och med viss hjälp av Quentin Tarantino) filmatisera Millers egna serieromaner kring händelserna i Sin City. Resultatet blev en underbar svartvit vision, med häftig serietidningsestetik, av den våldsfyllda staden. Allt med en modern touch av film noir. Flera olika historier vävs samman i detta smått stilistiska mästerverk. Dessutom har vi en riktig kavalkad av intressanta skådisar. Främst står en smått oigenkännbar (och riktigt badass) Mickey Rourke ut, som redan här fick sig en liten revival. Även Nick Stahl i obehaglig roll som en av filmens skurkar - The Yellow Bastard - ger en (i alla fall för honom) imponerande prestation. I resten av ensemblen finner vi Bruce Willis, Jessica Alba, Clive Owen, Benicio del Toro, Brittany Murphy och Rosario Dawson, för att nämna några.

Örnen har landat - lördag, TV8 kl. 20.00

Efter en brainstorming i Berlin och godtyckande av Hitler sätts Himmler på att sköta det uppdrag där en grupp soldater ska bege sig till England och kidnappa självaste premiärministern Winston Churchill. Ledda av överste Steiner (ironiskt nog spelad av urbritten Michael Caine) landar truppen den 13 november 1943 på brittisk mark, varpå Himmler (förövrigt spelad av Donald Pleasence) får meddelandet "Örnen har landat!" och andra världskrigets mest våghalsiga plan är i verket. Det är en intressant och kul premiss, lite som en omvänd "Valkyrie", där man som åskådare sympatiserar med nazisterna. Men man inser rätt snabbt att många inte gått in helhjärtat i den här filmen. Trots mycket kvalitativa skådisar (Robert Duvall, Donald Sutherland och Sven-Bertil Taube (ja, seriöst) syns i övriga roller) och en mycket lovande regissör (John Sturges som bl.a. gjort "7 vågade livet" och "Den stora flykten") faller filmen ganska platt. Dock finns det en del bra ögonblick, och skådisarna väger definitivt upp, så helt usel är den inte.

U.S. Marshals - lördag, TV3, kl. 21.55

Varför man väljer att visa dessa filmer i felvänd ordning går mig över huvudet, men det här är i alla fall "uppföljaren" till klassikern "Jagad" som alltså visas på söndag (se nedan). Här får vi fortsätta följa Tommy Lee Jones som U.S. Marshal-befälet Samuel Gerard, som denna gång ger sig efter den förrymda fången Mark Sheridan (Wesley Snipes). Som vanligt blir det en jakt genom land och rike där vi får följa både Sheridans flykt och Gerards jakt. "U.S. Marshals" är tyvärr inte lika stark som sin föregångare. Som vanligt med uppföljare i denna genre kryddar man på med mer action och ökad spänning, samt lite ologiska tvistar. Många scener känns igen från "Jagad" och ibland blir det lite överdrivet, men "U.S. Marshals" är fortfarande en helt godkänd "man on the run"-actionthriller. Tommy Lee Jones levererar som alltid och även Robert Downey Jr. dyker upp och bidrar med sin glans.

Jagad - söndag, TV3, kl. 23.00

Ja, detta är alltså filmen man skulle ha sett innan "U.S. Marshals" men så tyckte tydligen inte TV3. Hur som helst, här har vi en betydligt bättre film än gårdagens. Harrsion Ford gör titelrollen (kan man väl säga) som den jagade Dr. Richard Kimble, en man som blivit oskyldigt anklagad för mordet på sin egen fru. Nu måste han fly undan rättvisan (Tommy Lee Jones) och samtidigt försöka finna den riktiga mördaren. Det hela eskalerar i en riktigt spännande katt och råtta-lek signerad Andrew Davis, som tyvärr inte gjorde något i klass med denna varken före eller efter. Jones och Ford är båda i sin prime och gör det hela ännu mer sevärt. Kort och gott en av 90-talets bästa actionthrillers.

Extratips: "Erin Brockovich" (fredag, TV4+, kl. 19.05), "From Dusk Till Dawn" (fredag, TV6, 23.20), "Tango & Cash" (fredag, Kanal 9, kl. 23.10), "Blade Runner: The Final Cut" (lördag, TV4, kl. 00.15), "Spider-Man" (lördag, TV4+, kl. 22.10), "Blodspår" (lördag, TV6, kl. 00.10), "Casino Royale" (söndag, TV3, kl. 20.00), "Pianisten" (söndag, TV8, kl. 20.00).

| 2 september 2011 18:30 |