Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 mars 2019 | 18:00

Helan & Halvan – den klassiska komikerduons 5 bästa filmer

Under den klassiska Hollywood-eran roade Helan och Halvan hela världen med sin välkoreograferade slapstick och fantastiska komiska tajming. Nu kommer filmen ”Helan och Halvan” om de två legenderna, och här allt du behöver veta om dem.
Stan Laurel, mer känd som Halvan, föddes och växte upp i England med en teaterfamilj och började i ung ålder med samma syssla. När han i början på 1910-talet började turnera med en pantomimgrupp hamnade han i USA där han så småningom träffade framgångsrika producenten Hal Roach.
 
Det var via Roach som Laurel träffade blivande samarbetspartnern Oliver Hardy. Hardy var en amerikan som efter att ha varit en populär sångare som ung blev en lika populär kortfilmsskådespelare under smeknamnet Babe. Laurel hade redan jobbat för Roach ett tag när denne även anlitade Hardy, dock först som manusförfattare.
 
Så småningom parades de ihop på prov på film och resultatet var komisk magi. Sällan hade en komikerduo funkat såväl, speciellt med tanke på att denna typ av duo vanligen bestod av en komiker och en mer seriös sidekick. Deras kemi, slapstick-rutiner och karaktäristiska utseenden tog världen med storm från sent 1920-tal till början på 40-talet.
 
Large 3be15d5c1aa64f644c2bab2b75cfcebb sao
Steve Coogan och John C. Reilly spelar Helan och Halvan.
 
De gjorde 107 filmer, både korta och långa, tillsammans innan deras karriär började ebba ut och de åkte ut på turnéer (bland annat till Sverige 1947) vilket skildras i bioaktuella spelfilmen ”Helan och Halvan”. De gjorde sin sista film 1950, Hardy avled 1957 och Laurel som ska ha varit otröstlig efter detta gick bort åtta år senare.
 
Deras karaktärer lever dock vidare i inte minst de otaliga filmer som finns bevarade men även föreningen The Sons of the Desert, döpt efter originaltiteln på filmen ”Följ med oss till Honolulu” (1933). 2005 blev de den sjunde bästa komediakten någonsin i en brittisk omröstning som sätter de i samma sällskap som Charlie Chaplin och Buster Keaton. Här är fem av duons mest minnesvärda och populäraste filmklassiker:
 
 

1. Affär är affär/Helan och Halvan som julgransförsäljare (1929)

 
I deras mest berömda stumfilm försöker radarparet sälja julgranar i Los Angeles förorter men misslyckas fatalt. I sann Helan och Halvan-anda eskalerar en dålig situation till kaos när de irriterar en tveksam kund (återkommande motspelaren Jimmy Finlayson) tills både dennes hus och deras egna affärsverksamhet ligger i spillror. Filmen har ansetts så pass betydelsefull att den 1992 valdes in i National Film Registry.
 
 

2. Pianoexpressen (1932)

 
När Helan och Halvan anlitas för att bära ett piano uppför ett par långa trappor så går allt självfallet inte som det ska och det slutar med en bläckpenna som exploderar i ägarens ansikte. Tveklöst duons mest klassiska kortfilm som inspirerat mängder av scener (minns soffan i TV-serien ”Vänner”) och till och med vann en Oscar för Bästa kortfilm.
 
 

3. Följ med oss till Honolulu/Öknens söner (1933)

 
När producenten Roach lät duon göra långfilm efter otaliga populära kortisar så var många överens om att alla inte höll måttet. Denna var dock ett undantag och anses vara en av deras bästa. Här försöker de lura sina fruar för att kunna gå på en konferens för ett slutet sällskap i på Hawaii. Ensemble och team skrattade så mycket åt vissa scener under inspelningen att de behövde filmas om.
 
 

4. Vi fara till Sahara (1939)

 
För att komma över en olycklig kärlek så ansluter sig Helan – naturligtvis i sällskap av Halvan – till franska främlingslegionen där de snart hamnar i trubbel. Är delvis en nyinspelning av deras kortfilm ”Stora skrällen!” (1931) och med en känd avslutning där Halvan förvandlas till häst och yttrar berömda repliken ”Well, here`s another nice mess you`ve gotten me into”.
 
 

5. Skandal i Oxford (1940)

 
Näst sista filmen som Helan och Halvan gjorde för Roach finns i både en 20 minuter lång version för amerikanska marknaden, och som europeisk långfilm med en inledning baserad på deras kortfilm ”Stor galamiddag” (1928). Handlingen utspelas efter ett bankrån som duon stoppar varpå de får stipendium på titeluniversitetet. Utnämnd till en av de 50 bästa komedierna någonsin av filmmagasinet Premiere år 2006.
 
Vilken är din favoritfilm med Helan och Halvan?
| 20 mars 2019 18:00 |