Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 januari 2022 | 15:00

Queera skräckfilmer tog över 2021 - och det är på tiden

HBTQ-karaktärer inom skräckgenren har oftast varit frånvarande - fram tills nu. År 2021 gav oss flera queer-roller i rysare än vi är vana vid och vi hoppas det är mer än en kortvarig trend.
Liksom i de flesta andra filmgenrer var homo-, bi- eller transsexuella rollfigurer praktiskt taget osynliga i skräckfilm. De fåtal som dök upp var ofta lesbiska nymfomaner, perversa bögar eller - kanske värst av allt - psykotiska transmördare (”I nattens mörker”, ”Sleepaway Camp”, ”När lammen tystnar”). Lyckligtvis har tidens progressiva utveckling sett till att hbtq-karaktärer på film fått både bättre spridning och representation.

Men det har varit en lång, frustrerande väg via visserligen mindre skadliga men stereotypiska sidokaraktärer. Det är först de senaste åren som det börjat hända något. Publikens efterfrågan på representation och inkluderande har äntligen hörts in på filmbolagen och producenternas kontor. Man har börjat inse att annorlunda, sexuella minoriteter inte nödvändigtvis skrämmer bort konservativ publik utan snarare kan förstärka en film och ensemble.

Speciellt under det gångna året har vi sett en rad starka queer-karaktärer inom skräckgenren, på såväl vita duken som TV-skärmarna. Här är några av de vi minns bäst.
 
 

1. Fear Street

 
Inte nog med att vi fick en hel njutbar skräcktrilogi baserad på R.L. Stines böcker - den lesbiska publiken fick också en stark hjältinna i tonåriga Deena (Kiana Madeira) och dessutom en romans med dennes kärleksintresse Samantha (Olivia Scott Welch). Två välutvecklade karaktärer som återvände i den tredje delen och (spoiler!) befriande nog fick uppleva ett lyckligt slut.
 
 

2. Chucky

 
En del konservativa fans av ”Den onda dockan”-ikonen höjde på ögonbrynen när huvudpersonen i TV-serien baserad på filmerna var en homosexuell tonårskille, Jake (Zackary Arthur). ”Woke-trenden har gått för långt” ropades det på barrikaderna. Men faktum är att Chuckys skapare, öppet gay manusförfattaren/regissören Don Mancini, har inkluderat queer-teman i filmserien sedan ”Bride of Chucky”. Och självklart får Jake ett kärleksintresse han också, jämnåriga Devon (Björgvin Arnarson) som även han deltar i kampen mot Chucky.
 
 

3. Halloween Kills

 
Kanske inte årets mest kritikerrosade skräckfilm, Michael Myers återkomst bjöd onekligen på ett hänsynslöst blodbad. Bland offren fanns paret Big John (Scott MacArthur) och Little John (Michael McDonald). Kritiker menade att Myers gått och blivit homofob, ett aningen absurt påstående då mannen i vita masken fördomsfritt slaktar ett trettiotal personer under filmens gång. Att Johns dessutom bor i Michaels gamla hus gör de till ganska uppenbara offer men de ger sig dock inte utan en kamp, ett ädelt (om än dumt) karaktärsdrag hos paret.
 
 

4. Candyman

 
Mördaren vars namn du inte ska ropa i spegeln fick nytt liv i Nia DaCostas uppföljare till originalfilmen från 1992. Vid sidan om huvudpersonerna - en konstnär (Yahya Abdul Mateen II) och dennes flickvän (Teaonah Parris) - fanns den senares bror Troy (Nathan Stewart-Jarrett) och hans pojkvän (Kyle Kaminsky). Troy får, som sidokaraktär, en stor del i berättandet om Candyman men även som stöd i sin systers utsatta situation. (Spoiler) Och Troy och hans kära överlever!
 
 

5. Escape Room 2: No Way Out

 
Konversationen om vem som ska få spela transroller, och om transskådespelares brist på roller, fortsätter. Uppföljaren till succérysaren om dödliga escape rooms gör det rätta i debatten i och med begåvade ”Pose”-stjärnan Indya Moores medverkan, i en roll som influenser utan någon som helst hbtq-tematik. Moore är simpelt en av spelarna som kämpar för överlevnad i filmen och ett steg i rätt riktning när det kommer till transskådespelares utrymme på film, speciellt inom skräck.
 
 

Se också:

 
Vi såg även hbtq-karaktärer i filmer som ”Titane”, ”Werewolves Within”, ”Wrong Turn” samt TV-serien ”I Know What You Did Last Summer”.
 
Det har sällan - om någonsin - varit så gott om representation i den vanligtvis heteronormativa skräckgenren. Ett gott tecken på att både skaparna och de som håller i pengarna insett att fans av alla typer både vill och behöver se sig själva i filmerna/serierna de gillar bäst.
 
Härnäst ser det ut som om queer-skådespelaren Jasmin Savoy-Brown spelar just queer i kommande ”Scream”, och transskådespelaren Jamie Clayton (”Sense8”) tar sig an ikoniska rollen som Pinhead i ”Hellraiser”-rebooten. Skräcken blir mer och mer queer - och vi älskar det!
| 2 januari 2022 15:00 |