Film

Skribent

Josefine Krischausky

23 april 2022 | 13:00

HBTQ-karaktär får Saudiarabien att förbjuda nya "Doctor Strange"

Introduktionen av superhjälten America Chavez ska vara skälet till att den efterlängtade Marvel-uppföljaren inte tillåts att visas på landets biografer.
Saudiarabiens filmcensur har återigen låtit stoppa en film från Marvels universum. The Hollywood Reporter meddelar att "Doctor Strange in the Multiverse of Madness", som har sin premiär i början av maj, inte kommer att få visas på landets biografer. 
 
Förbudet ska även denna gång ha och göra med förekomsten av en HBTQ-person i filmen. I "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" introduceras nämligen karaktären America Chavez, spelad av Xochitl Gomez, som i serietidningarna har bekräftats vara lesbisk. 
 
 
Även i några av Saudiarabiens grannländer börjar det se ut som att publiken inte kommer att få ta del av den efterlängtade uppföljaren. Ett officiellt förbud är ännu inte bekräftat, men det ska inte längre vara möjligt att köpa biljetter till filmen i Kuwait och Qatar. 
 
Förra året stoppades också Marvelfilmen "Eternals" från att gå upp på biografer i flera länder i Mellanöstern, bland annat på grund av sin skildring av en samkönad kärleksrelation. Sedan dess har även storfilmer som Steven Spielbergs "West Side Story" blivit utan biopremiär i regionen, med anledning av dess inkludering av en transkaraktär, spelad av en icke-binär skådespelare. 
 
"Doctor Strange in the Multiverse of Madness", där Benedict Cumberbatch återvänder till huvudrollen som den mäktige magikern, har svensk biopremiär den 4 maj. 
| 23 april 2022 13:00 |