Film

Skribent

Josefine Krischausky

5 november 2021 | 10:30

"Eternals" stoppas i Saudiarabien och flera andra länder

Chloé Zhaos nya superhjältefilm har uppskattats för att skapa mer mångfald i Marvels universum, men skildringen av bland annat en samkönad relation har inte gått hem överallt.
"Eternals", den senaste storfilmen från Marvels filmuniversum, stoppas på biografer i flera länder. Filmen kommer inte längre att visas Saudiarabien och grannländerna Qatar, Kuwait, Bahrain och Oman, där den egentligen skulle ha haft premiär den 11 november skriver Deadline
 
Bland annat innehåller "Eternals" den första öppet homosexuella superhjälten i Marvels historia, vilket har fått stor uppskattning på flera håll, men däremot inte av censuren i ovanstående länder. Även intimitet överlag går emot reglerna, och i Saudiarabien, Bahrain och Oman ska man ha velat klippa bort sådana scener. Disney vägrade att gå med på kravet, och distributionen avbröts istället helt. 
 
I Qatar och Kuwait stoppades filmen redan från början. Ytterligare en anledning där ska ha varit filmens skildring av gudar, då sådana porträtteringar länge har setts som något problematiskt i de länderna. 
 
Enligt regissören Chloé Zhao har det hela tiden varit viktigt för både henne och Marvel att inte anpassa filmen efter några krav. Redan i det tidiga planeringsstadiet ska superhjälten Phastos (spelad av Brian Tyree Henry), som i filmen är gift med en annan man, ha funnits med som en viktig karaktär.
 
Censurering av samkönad kärlek på film är något som går långt tillbaka, och det är inte första gången som Disney påverkas. Förra året förbjöds Pixar-filmen "Framåt" i flera länder i mellanöstern, på grund av en replik som refererade till en lesbisk relation. 
 
Variety skriver även att "Eternals" har fått en 18-årsgräns på biografer i Singapore, där homosexuella relationer är totalförbjudna enligt lag. 
 
"Eternals" går nu att se på svenska biografer. 
| 5 november 2021 10:30 |