Film

Skribent

Sarah Åkerman

7 juni 2018 | 14:00

HBTQ-filmen "Love, Simon" stoppas i Indien

Den hypade tonårsfilmen "Love, Simon" som skulle haft premiär i Indien förra veckan har nu blivit stoppad,  eftersom den handlar om gaykärlek.
Filmen handlar om 17-årige Simon som inte har kommit ut till sina föräldrar eller vänner än. Den tar upp HBTQ-frågor, något som i Indien fortfarande anses vara väldigt tabu.
 
"Love, Simon" har blivit väldigt populär världen över, och har ansetts vara en film som har skapat en mer öppen diskussion och medvetenheten om dessa frågor och som får tonåringar att känna att det finns en karaktär som representerar dem. Filmen, som försöker visa att det är helt normalt att vara gay och att det inte är något konstigt eller fel med att vara HBTQ+, är en av många liknande filmer som har stoppats i Indien.
 
Gay Star News skriver att Central Board of Film Certification (CBFC) har valt att förbjuda "Love, Simon" på grund av filmens homosexuella innehåll. I Indien är det en norm att media inte tar upp frågor som rör HBTQ+ och att vara homosexuell är straffbart med upp till 10 års fängelse. Den feministiska sidan Feminists in India skriver att "Love, Simon" var tänkt att släppas i Indien den 1 juni, men när folk försökte boka biljetter så insåg de att filmen inte gick att boka.
 
Under tiden har det startats namninsamlingar online som kräver att filmen ska få premiär i Indien och det är många upprörda människor som har tagit till twitter och andra sociala medier för att tycka till om detta. Efter filmens stora premiär i USA så har flera kändisar, inklusive Jennifer Garner, Kristen Bell, Neil Patrick Harris och Matt Bomer bokat hela biografer så att folk ska kunna se filmen gratis eftersom de tycker att filmen förmedlar ett så viktigt budskap. "Love, Simon" får svensk biopremiär den 15 juni.
 
 
Tror du filmen kommer få släppas i Indien?
| 7 juni 2018 14:00 |