Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

16 februari 2016 | 12:00

HBO ska skapa nya serier i Skandinavien

Efter att ha impats av våra kriminal-dramor ska HBO snart skaffa en bas i Skandinavien och skapa serier.
Turen har kommit till oss. Efter flera lyckade originalserier skapade i Polen, Tjeckien, Rumänien och Ungern, ska HBO nu bredda sig och skapa skandinaviska serier.

Tanken är att man ska finna en stark samarbetspartner i Norden och anlita skandinaviska manusförfattare och producenter för att skapa nya HBO-serier åt HBO Nordic. Alla möjliga genrer är tänkbara, men då Skandinavien har skaffat sig ett internationellt rykte för sina bra kriminal-dramor, är HBO’s Europa-chef Antony Root nyfiken på att utforska den möjligheten.

- Variation i utbudet är väldigt viktigt, säger Root till THR på Berlins Filmfestival, där de försöker hitta sitt nya samarbete. Vi har snackat om att vi vill jobba med en region som har bevisat att de kan göra enastående originalserier. Vi måste vara noggranna med vilken typ av program vi skapar.

- Vi är säkra på att det finns någon manusförfattare därute som kan göra krim-serier på ett unikt HBO-sätt, lägger han till.

Det är minst sagt smickrande ord om nordisk TV och mycket glada nyheter! Kan ni tänka er en serie i ”Game of Thrones” rang eller kanske nya ”Vinyl” av Scorcese, gjord på hemmaplan? Kanske kan det leda till en snöbollseffekt när befintliga nordiska producenter vill konkurrera med HBO om kvalitet? Och en ny vår för svenska filmarbetare? Det ska minst sagt bli spännande att se vart detta leder.
| 16 februari 2016 12:00 |