Film

Skribent

Paul Dakwar

18 maj 2024 | 12:00

Hayao Miyazakis mästerverk visas återigen på bio

Den visuellt tilltalande, fantasifulla och älskade Studio Ghibli-filmen "Det levande slottet" visas snart igen på den vita duken.
Har du fortfarande Studio Ghibli-feber? Såg du “Pojken och hägern” på bio, och önskar att du kunde få en liknande upplevelse igen? Den här månaden har du chansen, då Hayao Miyazakis älskade verk återigen visas på bioduken den 28 maj!
 
“Det levande slottet” släpptes 2004, och var Hayao Miyazakis nästa projekt efter att ha skapat den Oscarvinnande animerade filmen “Spirited Away” några år tidigare. 
 
Den animerade filmen “Det levande slottet” kretsar kring Sophie, en ung kvinna som drabbas av en förbannelse som förvandlar henne till en äldre dam. För att bryta förbannelsen ger hon sig ut på en resa som leder henne till den gåtfulla flyttande borgen tillhörande trollkarlen Howl. I borgen möter hon en brokig skara av karaktärer, inklusive Howls följeslagare, en eld-demon som heter Calcifer, och den excentriska men hjälpsamma Markl. Tillsammans utforskar de en värld fylld med magi, där krig hotar att förändra landskapet för alltid.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
“Det levande slottet” är en högaktad animerad film, vilket är föga förvånande av en mästare som Hayao Miyazaki. Ingen mindre än Christian Bale gör rösten till Howl i den engelska dubbningen av filmen. Efter att Bale hade sett “Spirited Away” gick han omedelbart med på att bli involververad i Miyazakis nästa projekt, utan att ens veta att han hade en utav huvudrollerna.
 
Den 28 maj visas “Det levande slottet” på Filmstaden. Filmen kommer att vara på originalspråket japanska och med svensk undertext.
 
| 18 maj 2024 12:00 |