Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 november 2016 | 18:00

17 unga Harry Potter-stjärnor: Så ser de ut idag!

Det är nu femton år sen de tog sina första osäkra steg inne på magiskolan Hogwarts. Sedan dess har flera fått strålande karriärer inom film och tv, medan andra har försvunnit.
Daniel Radcliffe och Emma Watson har lyckats bra med att tvätta bort Harry Potter-stämpeln, och syns i många varierade filmroller. Andra unga skådespelare, som fick sitt genombrott i Rowlings magiska filmserie, kommer för alltid att vara förknippade med de trollkarlar och häxor de formade under större delen av sina tonår.

Nu i november är det femton år sen vi mötte dem för första gången i "Harry Potter och de vises sten". Kolla in vad skådisarna gör idag, och hur de har förvandlats med åren!

1. Daniel Radcliffe (Harry Potter)




"You're a wizard, Harry!" Efter de orden yttrades av Hagrid blev sig ingenting mer likt för lille Dan. Han dök upp i andra filmroller redan under Harry Potter-tiden, och har de senaste åren gjort flera modiga rollval. Dit räknar vi skräckisen "Horns" och nu senast indie-komedin "Swiss Army Man" - där han har huvudrollen som fjärtande lik!

2. Emma Watson (Hermione Granger)




Ambitiösa Hermione var alltid ämnad för något stort, och detsamma gäller för Emma Watson som gått och blivit den största filmstjärnan av dem alla. Hon överraskade i tonårsdramat "The Perks of Being a Wallflower" och episka "Noah". Närmast väntar rollen som Belle i Disneys sagofilmatisering "Skönheten och odjuret"

3. Rupert Grint (Ron Weasley)




Även Rupert Grint har varit en flitig skådis, men utan de där riktigt stora rollerna... än. Han filmade krigsdramat "Into the White" i Sverige, och nyligen släpptes komedin "Moonwalkers" på dvd. 2017 blir året då Rupert Grint syns i tv-serierna "Sick Note" och "Snatch" baserad på Guy Ritchie-filmen.

4. Bonnie Wright (Ginny Weasley)




Lillasyster Ginny har hunnit bli 25-årig kvinna. Bland hennes filmer märks en kommande nyversion av "A Christmas Carol", men kanske är det som regissör vi kommer få möta henne framöver? Bonnie Wright har gjort flera kortfilmer med bland andra Jason Isaacs, Christian Coulson och David Thewlis - motspelare från "Harry Potter"-filmerna.

5. Tom Felton (Draco Malfoy)




Slytherins stolthet fyller 30 nästa år, och har hållt sig sysselsatt sedan rollen som elakingen Draco. Vi har till exempel sett honom i "Apornas planet: (r)Evolution" och just nu medverkar han i tv-serien "The Flash" där Harry Potter-referenser kan dyka upp...

6. Jamie Waylett (Vincent Crabbe)




Jamie Wayletts filmkarriär börjar och slutar med rollen som Malfoys sidekick Crabbe. Skådespelaren har haft sina duster med polisen, bland annat åtalad för att ha odlat marijuana och för sin medverkan i våldsamma upplopp i London. År 2012 dömdes han till två års fängelse.

7. Josh Herdman (Gregory Goyle)




Crabbes partner-in-crime, Goyle, spelades av Josh Herdman som också bytt arena helt och hållet. Efter några småroller är Herdman nu vältränad MMA-fighter. Men han försäkrar i intervjuer om att skådespeleriet fortfarande är en passion.

8. Matthew Lewis (Neville Longbottom)




"Att göra en Neville Longbottom" har blivit ett uttryck på en del amerikanska sajter. Man syftar såklart på förvandlingen från Potter-filmernas osäkre nörd till hunken som 27-årige Matthew Lewis är idag. Du har väl inte missat hans lättklädda bilder som krossade internet 2015?

9. Alfred Enoch (Dean Thomas)




Lille Alfred Enoch har växt till att bli en 191 cm lång man. Sedan 2014 har han en fast roll i tv-dramat "How To Get Away With Murder".

10. Devon Murray (Seamus Finnigan)




Irländske Devon Murray är tyvärr också en av dem som aldrig fick fart på karriären sedan han lämnade trollstaven bakom sig. Murray har kämpat med depression i tio år, och nyligen skrev han öppet på Twitter om sina självmordstankar.

11. Luke Youngblood (Lee Jordan)




Minns du Luke Youngblood från de två första "Harry Potter"-filmerna? Han har hunnit bli 30 år, och medverkat i tv-serierna "Community" och "Galavant", samt som unge Simba i "Lion King"-uppsättningen i London.

12. Harry Melling (Dudley Dursley)




Harry Melling har tappat mycket vikt sedan rollen som störige kusin Dudley. Förutom småroller i tv står han ofta på brittiska teaterscener. Tidigare i år uttryckte han en önskan om att spela Doctor Who i tv, precis som hans farfar Patrick Toughton en gång gjorde.

13. Hugh Mitchell (Colin Creevey)




Rollen som den lille fotografen från "Harry Potter och hemligheternas kammare" blev Hugh Mitchells skådisdebut. Och han fick mersmak. Sedan dess spelade han i "Da Vinci-koden" och dramaserien "The White Queen". Förra året såg du honom kanske i ett avsnitt av brittiska "Wallander".

14. Christian Coulson (Tom Riddle)



Totalt har fem skådisar delat på rollen som Lord Voldemort. Bland annat Christian Coulson, vars Tom Riddle ställde till med otyg i "Hemligheternas kammare". Nu 38-årige Coulson är en flitig skådis med många film- och tv-roller bakom sig. På meritlistan finns allt från ”Gossip Girl” och ”The Good Wife” till dramakomedin ”Love is Strange”. Närmast väntar femte säsongen av ”Nashville”.

15. Evanna Lynch (Luna Lovegood)




Evanna Lynch var ett så stort Harry Potter-fan att hon skrev ett brev till J.K. Rowling för att förklara hur mycket hon tyckte om böckerna, och karaktären Luna Lovegood. Resten är historia. Evanna fick spela knasiga Luna sedan "Harry Potter och Fenixorden". Sedan dess har det blivit några mindre kända filmer också, som komedin "G.B.F." och en huvudroll i dramat "My Name is Emily". Ovan ses hon på galapremiären av David Yates "Legenden om Tarzan".

16. Katie Leung (Cho Chang)




Cho Chang dök upp för första gången i "Harry Potter och den flammande bägaren", och blev Harrys första crush. Skådespelerskan, som nyss fyllde 30 år, syns ovan i miniserien "One Child" från 2014. Närmast väntar actionthrillern "The Foreigner", med Pierce Brosnan och Jackie Chan, på sin premiär.

17. Benedict Clarke (Severus Snape)




Sist, och också minst, har turen kommit till Benedict Clarke. Han spelade en liten roll som en ung Snape i tillbakablickarna i "Harry Potter och Dödsrelikerna del 2". I somras upptäcktes hans Instagram-konto av flera nöjesmedier, och nu njuter tusentals fans av snart 20-årige Bens charmiga leende och fotografiska talang.

| 23 november 2016 18:00 |