Film

Skribent

Kim Nilsson

18 juli 2009 | 18:59

Harry laddar upp inför den mäktiga finalen

Knappt har årets Harry Potter-film haft premiär innan det är dags för att ladda inför den spektakulära finalen på vita duken. En final som rymmer så mycket att man bestämt att göra två filmer av den sista boken "Harry Potter och dödsrelikerna".

- Helt rätt, vi hade fått klippa bort alldeles för mycket material om vi hade gjort en film, säger huvudrollsinnehavaren Daniel Radcliffe till tidningen Empire.

Det finns inte mycket hos Harry Potter som liknar Quentin Tarantinos filmvärld, men då man nästa år släpper den sista filmdelen i den omåttligt populära serien om magikerskolan Hogwarts har man likt the Bride tagit fram samuraisvärdet och delat historien i två delar. Enligt regissören David Yates, som även gjort de två senaste filmerna, är tanken att filma "Harry Potter och dödsrelikerna" som en historia, men att man släpper den i två delar, en med premiär i november 2010 medan det sista avsnittet når biograferna i juli 2011.

- Vi kommer att kunna följa bokens handling mycket närmre den här gången eftersom vi har så mycket extra tid. Jag är helt för att filmadaptioner måste kunna ta bort saker och ändra för att passa mediet, men här hade faktiskt historien blivit väldigt lidande om vi varit tvungna att ta bort alltför mycket, har David Yates själv sagt till flera tidningar.

Producenten David Heyman är också positiv till att boken splittas i två delar, något som säkert kan ha att göra med att man också kan inkassera dubbla intäkter.

-Vi hoppas att fansen kommer att uppskatta att de nu får nästan två timmar mer film än om vi bara gjort en del. Vi tycker även att alla som följt filmerna genom åren förtjänar ett bra och mäktig final också vilket vi nu kan göra mycket mer, säger han till engelska tidningen The Times.

Harry Potter själv, unge Daniel Radcliffe som på snart ett decennium gått från en söt skolpojke till en fullfjädrad heartbreaker i tränade magrutor, är även han positiv till att få än mer tid i den sista filmen.

- Jag ser fram emot att "Harry Potter och dödsrelikerna" är en typ av roadmovie, framför allt i den första filmdelen. Vi har blivit så vana vid att se honom på Hogworts. Det skapar massor av nya tillfällen för honom att växa och för annorlunda saker att hända, vilket gör det mer överraskande för biobesökarna. Det blir väldigt fräscht och nytt, trots att vi hållit på så länge, säger han till tidningen Empire.

För de fem personerna som inte har läst boken tänker MovieZine inte avslöja slutet, men handlingen i "dödsrelikerna" kretsar så klart kring den sista striden mellan Harry Potter och Lord Voldemort och tar vid direkt efter att "Harry Potter och halvblodsprinsen" har slutat.

- Vi antar helt enkelt att folk antingen sett den filmen eller har läst boken för trots att filmen visas i två delar har vi ingen tid att slösa på en massa flashbacks. Efter sex filmer skulle det vara att underskatta vår publik, säger David Yates.

Precis som i tidigare filmer är det samma skådespelare i samtliga tunga roller. Daniel Radcliffe får så klart sällskap av Rupert Grint som Ron Weasly och Emma Watson som Hermione Granger. Unga fröken Watson berättade under en intervju med Jonathan Ross att hon både ser fram emot att få sluta med Harry Potter-serien samtidigt som hon fruktar den sista inspelningsdagen.

- Jag har växt upp med de här filmerna och med alla omkring. Det kommer att bli oerhört känslosamt, men också nödvändigt. Jag tänker dock sätta mig i skola direkt efteråt för jag vill ha en utbildning att falla tillbaka på.

Rupert Grint är inne på samma bana, även om han gärna fortsätter att vara aktiv inom filmen. Hur som helst verkar han enligt sin medskådespelare vara en av de lugnaste killarna i världen.

- Man kan helt enkelt inte bli osams med honom, konstaterade Daniel Radcliffe i Empire.

För pengarna som han tjänat har Grint också gjort en något annorlunda investering. Han har nämligen köpt en glassbil som tydligen har ett obegränsat utbud av topping och glassorter.

-Kommer inte min karriär att ta fart efter Harry Potter så har jag åtminstone bilen kvar, har Grint sagt till sin medskådespelare.

Men tillbaka till "Harry Potter och dödsrelikerna". Vad kan vi egentligen förvänta oss utan att avslöja handlingen för mycket?'

Regissören David Yates berättar att han kommer att krydda de sista delarna med väldigt mycket handkamera för att ge en mer realistisk och skakande upplevelse.

- Vi får se vad som fungerar men jag tycker att idén är väldigt rolig. Om man filmar med handkamera, likt Peter Jackson ibland gjorde i Sagan om ringen-filmerna, blir känslan en helt annan och man bryr sig inte lika mycket om effekterna. Sedan är jag mycket för att experimentera allt eftersom att vi filmar, berättade han för Total Film Magazine i maj.

Filminspelningen började redan i februari i år och en av de mest omskrivna händelserna hittills har handlat om hur Daniel Radcliffes stuntdubbel David Holmes fick en allvarlig ryggskada under en sekvens där en explosion ägde rum och han, enligt planerna, landade på marken.

- Men jag både vill och hoppas att jag ska kunna komma tillbaka och avsluta mitt arbete med filmerna, sa David Holmes till engelska tidningen The Daily telegraph efter skadan.

Två andra nykomlingar i de sista Potterfilmerna blir framför allt Bill Nighy som Rufus Scrimgeour och inte minst Rhys Ifans som pappa till den galna Luna Lovegood. Han har det enkla namnet Xenophilius.

För att sammanfatta förväntningarna inför "Harry Potter och dödsrelikerna" har regissören David Yates utlovat att fansen hittills inte sett någonting i jämförelse med den mäktiga finalen. Han berättar för Wenn att man också förväntar sig att se mer av författaren och skaparen av Potter-serien, JK Rowling, på inspelningsplatsen.

- Tidigare har hon varit upptagen med de kommande böckerna, men nu hoppas vi att hon tittar förbi mer. Det känns helt rätt. Hon har varit väldigt snäll och förstående mot oss och inte alls skyddat materialet från att göras till film.

Emma Watson berättar för Sci-Fi Wire att inspelningen, som just nu pågår, varit väldigt annorlunda denna gång.

- Det känns som att vi gör en helt annan film än tidigare. Förut har det varit en speciell struktur som följts men den här gången är det mycket mer action med riktiga stuntsekvenser för oss skådisar. Jag får ofta stanna upp och nypa mig själv för att inse hur häftigt allt är som vi gör.

Låter onekligen lovande och gör att tiden fram till premiären om ungefär ett och ett halvt år kommer att gå fortare.

| 18 juli 2009 18:59 |