SPONSRAT

Skribent

Anna Thunman Sköld

5 oktober 2015 | 22:00

Hårda (döds)bud i "Fear the Walking Dead"

Säsongsfinalen bjöd på oväntade vändningar, dålig CGI och en hel del nagelbitande spänning.
*spoilervarning* Nedanstående text består av enbart spoilers för första säsongen av "Fear the Walking Dead". Läs vidare på egen risk.

Här är mina fem tankar kring säsongsfinalen, "The Good Man" och kommande säsong 2.

1. Stark inledning, starkare slutscen.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Återigen en riktigt snygg öppning, där ett nedsläckt Los Angeles visas. Det blir så mycket verkligare och mer påtagligt när man får det i ansiktet så där. Tänk hur jäkla mörkt det måste vara nere på gatunivå? Och så lägger man till zombier på det. Effektfull tankeställare.

Och slutscenen, wow. Perfekt musiksatt med The Antlers "Kettering", en deprimerande historia som passar som hand i handske här. (Intressant nog användes den även i tv-serien "Sense8" där Frank Dillane, som spelar knark-Nick, hade en liten roll, som knark-Shugs.)


Hela finalmontaget fungerade fantastiskt bra, känslorna och tårarna flödade när skottet kom. Starkaste ögonblicken hittills. RIP, Liza, du hade gärna fått leva längre än Chris och Alicia.

2. En för alla, alla för en, men fortfarande tänker alla jävligt själviskt.


Om någon blev upprörd för att den swaggige Strand sket i att rädda någon annan än Nick i det där provisoriska militärlägret vill jag upplysa att det Travis & c:o gjorde när de lämnade sitt hem var nästan ännu värre. DE LÄMNADE GRINDEN TILL OMRÅDET ÖPPEN! Förtjänade verkligen grannarna det ödet? Nej, det tycker jag inte. Det hade tagit dem 15 sekunder att stänga grinden och ge sina medmänniskor en bättre chans för överlevnad. Men där ser man.

Vår grupp är i alla fall väldigt bra att måna om varandra, vilket vi senare fick se när zombie-mayhemet bröt ut. 

3. Shit pommes frites, vad spännande det blev där ett tag!


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

När skiten träffade fläkten där i militärlägret var det rena rama "The Walking Dead"-klass på spänningen. Det är skönt att hela "vad är det som händer"-biten nu är förbispolad och att ingen längre tror att det typ går att prata zombierna tillrätta. Bra också att Liza fick säga det där om att du är dödsdömd så fort du blivit biten/smittad. För en gångs skulle VET våra "hjältar" precis vad som pågår. Och att det är huvudskott som gäller. 

Sen var det både väntat och rätt onödigt att den torterade Adams skulle klyschdyka upp i garaget. Dock jäkligt oväntat att han sköt Ofelia. Men det kanske behövdes nåt sånt för att vi skulle få se Travis förlora fattningen och gå apskit (= bli mer desillusionerad). 

4. Abigail var i klass med båtscenerna i "Ringer".


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Jag kanske förlorade några av er här, men "Ringer" var en b-serie med Sarah Michelle Gellar som innehöll några av 2000-talets keffigaste båt-CGI-scener:


OM det nu är så att nästa säsong till viss del ska utspela sig på Strands båt Abigail hoppas jag vid alla asgudar att de inte använder samma usla green screen som till "Ringer". 

Det bådade inte gott när man fick se Abigail genom kikaren och det bara osade dålig CGI. 

5. Till nästa säsong önskar jag att...


... Nick byter kläder. Och att Chris och Alicia blir kära, rymmer därifrån och aldrig mer hörs av igen. Jag vet inte om jag får någon av mina önskningar uppfylld.

Du kan se alla sex avsnitten av "Fear the Walking Dead" på HBO Nordic. En andra säsong är beställd. Den kommer att bestå av 15 avsnitt. 

Nå, är ni nöjda med den första säsongen? Vad vill ni se mer och mindre av i nästa omgång? Tyck till!
| 5 oktober 2015 22:00 |