Serie

Skribent

Josefine Krischausky

23 april 2021 | 09:30

Nu kan du streama alla säsonger av tv-klassikern “M*A*S*H”

Disney+ släpper idag samtliga 256 avsnitt av den berömda komediserien, tillsammans med filmen som den inspirerades av.
Dramakomediserien “M*A*S*H”, där vi får följa personalen på ett amerikanskt fältsjukhus under Koreakriget, sändes i 11 säsonger mellan 1972 och 1983. Under åren nådde serien en enorm popularitet, där det sista avsnittet vid sin originalsändning blev det högst betygsatta och mest sedda serieavsnittet i USA:s tv-historia.
 
Det hela började dock med långfilmen “MASH” från 1970, i sin tur baserad på en roman av Richard Hooker. Denna produktion må inte ha nått riktigt samma succé på tittarfronten, men var ändå framgångsrik på andra sätt. Den nominerades till flera Oscars och vann för Bästa manus, och belönades även med det största priset vid filmfestivalen i Cannes.
 
 
 
Endast en av skådespelarna, Gary Burghoff, spelade i både filmen och serien, med däremot hängde de allra flesta rollfigurerna med i övergången. Några namn som spelade i serien under en längre tid var Alan Alda, Loretta Swit och Jamie Farr
 
Serien må till en början ha varit främst en situationskomedi, även om den genom sin handling blandad ett flertal genrer. Innehållet kom dock att utvecklas en del under säsongernas gång, dels i och med att skaparen Larry Gelbart lämnade serien efter tre år. Den dramatik som mest legat i undertonerna kom att bli allt mer framträdande, och i flera avsnitt experimenterade man med format och berättargrepp bortom det traditionella. 
 
För den som är sugen på ett återbesök, eller vill utforska "M*A*S*H" för allra första gången, så hittas samtliga 11 säsonger på Disney+, tillsammans med långfilmen. Skaffa ett abonnemang här, och börja streama för 89 kr i månaden. 
| 23 april 2021 09:30 |