TEMA: COEN

Skribent

Patrik Linderholm

17 februari 2016 | 19:00

Vem är Joel och vem är Ethan? Få koll på bröderna Coen

De är förmodligen filmvärldens mest kända regissörsduo, men ändå har vi så dålig koll på dem att vi till och med har svårt att skilja dem åt. Vem är egentligen vem av Coen-bröderna?
I veckan har vi Coen-tema på MovieZine! Flera av våra skribenter ger sin syn på filmbröderna och deras verk.

De har gjort film i över trettio år, varit nominerade för sammanlagt fjorton Oscars och toppar mångas listor över favoritregissörer. Ändå har brödraparet Joel och Ethan Coen hamnat i något av en Björn och Benny-situation i Hollywood. Vi vet alla vilka de är - men vem är egentligen vem? Och hur skiljer sig deras karriärer åt? Det har blivit dags att syna världens mest kända regissörsduo.

Utseende


Vi kan börja med lite grundfakta. Joel är den äldre av dem, född 1954 i Minnesota. Lillebror Ethan är tre år yngre, således född 1957. Joel är också den längre av dem, så ser du en bild på dem båda kan du ana en nivåskillnad på cirka tio centimeter – och då är det storebror Joel som sträcker sig högre. När vi ändå pratar utseende är det inte sällan de båda har glasögon på sig – något som skapar ytterligare förvirring när det kommer till att särskilja de två – men tittar du riktigt noga ser du att Joels glasögon är lite tjockare. Joel går också att känna igen på att han har lite längre hår, medan Ethan oftast sportar ett kortare krull. 


Til vänster: Joel. Till höger: Ethan.

Karriär


Som storebror har Joel haft fördelen att stå som ensam regissör på största delen av duons filmografi, trots att båda bröderna stått för regin. Detta för att fackreglerna i Hollywood krånglade till det och de inte hade möjlighet att stå med båda två under en period. Först med ”The Ladykillers” (2004) fick Ethan också stå med under ”Directed by”. Vice versa har det varit med producentstämpeln som blev Ethans officiella roll under det hela. Båda bröderna har dock alltid stått med som filmernas manusförfattare.

Ser man över deras filmografi har de i stort sett gjort allting tillsammans. Vare sig det varit som manusförfattare, regissörer, producenter eller klippare har de stått sida vid sida och meritlistorna nästan identiska ut. Men det finns några punkter där duon gått ifrån varandra. Ethan har förekommit som producent och manusförfattare på en rad kortfilmer och kortdokumentärer, samt komedin "The Naked Man" från 1998 som han skrev tillsammans med regissören J. Todd Anderson. 

Båda bröderna är också nära vän med regissören Sam Raimi som Joel stiftade bekantskap med tidigt i karriären. De träffades när Raimi letade efter en klippassistent till sin genombrottsfilm "Evil Dead". Joel fick jobbet som var ett av hans första i filmbranschen. Tillsammans med Ethan skrev han sedan manuset till Raimis nästa film "Crimewave". Joel dyker även upp i en cameo tillsammans med Raimi i komedin "Spioner är vi allihopa" från 1985 - en av brödernas få medverkningar som "skådespelare".

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Privatliv


Något som bröderna är ökända för är deras tillbakadragenhet. Således finns det lite av ett privatliv att prata om. De har alltid varit måna om att dels inte prata så mycket med press, dels när de väl gör det inte berätta så mycket om sig själva som personer. Till och med för sina medarbetare håller de sig undan under inspelning. Flertalet berättelser finns från skådespelare som funnit de två bröderna ett par skygga varelser som gärna inte deltar i mer än vad de behöver. 

När de väl deltar i något är det Joel som är den mer sociale av de två. Ser man på intervjuer, Q&A's, etcetera är det storebror som oftast tar ledning i samtalen, och även mer benägen att samtala med press rent generellt. Kanske gammal syskonrangordning som ligger kvar?

Någon som dock kommit dem när är den frekvente Coen-kollaboratören Frances McDormand, som gjorde sin skådespelardebut i brödernas första film ”Blood Simple.”. Hon är nämligen gift med Joel Coen. De träffades (obviously) under inspelningen av ”Blood Simple.” 1984 och gifte sig senare samma år. Efter trettio års äktenskap är de fortfarande tillsammans och McDormand har fortsatt jobba med sin man och svåger – nu senaste i deras ”Hail, Caesar!”. Även Ethan är gift med en van Coen-medarbetare – Tricia Cooke – som varit med och klippt bland annat ”The Big Lebowski” och ”O Brother, Where Art Thou?”.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Således finns det en hel del skillnader mellan de två, och kanske är det därför de kompletterar varandra så bra? Om du har haft svårt att skilja dem åt förut har du nu fått lite mer kött på benen och kan briljera på filmquizen framöver.

Vad gillar du mest med Coen-brödernas filmer?
| 17 februari 2016 19:00 |