Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 februari 2017 | 07:40

Här är vad ”Transformers: The Last Knight” ska handla om

Michael Bay ska tydligen ”omdefiniera vad det innebär att vara hjälte”.
Det är visst redan dags för den femte ”Transformers”-filmen på tio år. I sommar landar ”Transformers: The Last Knight” på biodukarna med ett krasch-boom-bang och stora explosioner. 

Idag har vi fått en officiell synopsis som tyder på en nagelbitare av rang:

”The Last Knight” spränger kärnmyten om Transformers-franchisen, och omdefinierar vad det innebär att vara en hjälte. Människor och Transformers är i krig, Optimus Prime är borta. Nyckeln till att rädda vår framtid ligger begravd i det förflutnas hemligheter, i den dolda historien om Transformers på jorden. Bara en osannolik allians kan rädda vår värld: Cade Yeager (Mark Wahlberg); Bumblebee; en engelsk Lord (Sir Anthony Hopkins); och en Oxford-professor (Laura Haddock).

Det kommer ett ögonblick i allas liv när vi uppmanas att göra en skillnad. I ”Transformers: The Last Knight”, blir de jagade hjältar. Hjältar blir skurkar. Endast en värld kommer att överleva: deras eller vår. 



I ett blogginlägg påminner regissören Michael Bay om att det krävdes hela 12 manusförfattare för att kläcka storyn ovan

Bay och filmstudion satte ihop ett Writer’s Room med tanken att skapa uppföljare, prequels och spin-offs som expanderar Transformers universum, samtidigt som de alla är sammanlänkade. (Läs: mjölka skiten ur de gamla plast-leksakerna, för att alla vill göra vad Marvel gör.) 

Det var inga dåliga namn som samlades. Hjärnorna bakom årtionden av kommande ”Transformers”-filmer är Akiva Goldsman (”A Beautiful Mind”); Art Marcum & Matt Holloway (”Iron Man”); Ken Nolan (”Black Hawk Down”); Zak Penn (”Ready Player One”); Lindsey Beer (”Barbie”); Geneva Robertson-Dworet (”Tomb Raider”); Christina Hodson (”Bumblebee”); Steven DeKnight (”Daredevil”); Jeff Pinkner (”The Amazing Spider-Man 2”) och Andrew Barrer & Gabriel Ferrari (”Ant-Man”).

- Under sommaren 2015 jobbade de från en enorm lokal hos Paramount, omringade av tiotusentals konceptbilder från seriens historia: filmerna, den tecknade serien, och serietidningarna. De hade en Bumblebee i full storlek, ett Megatron-huvud som stirrade ner på dem och annan rekvisita. Vi hämtade in allt. Det var ett fans drömrum, skriver Bay.



Michael Bay kallar sommarens ”The Last Knight” för ”ett sista kapitel och en ny början”. Efter fem ”Transformers”-filmer kan det nämligen vara dags för filmskaparen att gå vidare.

- Det känns bitterljuvt för mig. För varje ”Transformers”-film säger jag att det blir min sista. Sen ser jag 120 miljoner fans världen över, de enorma köerna till nöjesparkerna och de otroliga barn vars önskan om att besöka inspelningen blir sann. Det lockar tillbaks mig varje gång. Jag älskar att göra de här filmerna. Den här var särskilt kul att spela in. Men den här gången kan det verkligen vara över. Det är ett sista kapitel och en ny början. 

En ny början, indeed. Det är redan klart att en första spin-off, ”Bumblebee”, kommer på bio i juni 2018. Och ett år senare landar ”Transformers 6” på bio - vem som regisserar återstår att se. 

Se trailern till "Transformers: The Last Knight":


"Transformers: The Last Knight" har biopremiär den 23 juni.
| 3 februari 2017 07:40 |