Film

Skribent

MovieZine

29 november 2021 | 17:00

Här är storfilmerna du kan streama innan årets slut

De sista veckorna på filmåret väntar rad stora streamingfilmer på tjänster som Netflix, Disney+, C More, Prime Video och HBO Max.
En månad återstår av det här filmåret, men vi har fortfarande några storslagna filmupplevelser att se fram emot. De kommande veckorna fram till nyår bjuder streamingtjänsterna på både Oscarsdoftande draman och stjärnspäckade storfilmer. Är Disney-musikaler din melodi eller bankar hjärtat extra hårt för en ny Beckfilm? MovieZine summerar streamingfilmerna du inte vill missa innan årets slut.
 
 

8-Bit Christmas - nu på HBO Max

 
Tänk "Klappjakten", fast på 80-talet. Hög nostalgifaktor utlovas när ett gäng kids suktar efter en glänsande ny Nintendo 8-bitars till jul, men spelkonsolen visar sig inte superlätt att få tag på om man har ont om cash. Neil Patrick Harris spelar vuxne Jake som minns tillbaka på sin barndom. En klockren filmidé, speciellt för oss nostalgiska spelnördar som växte upp under 80- och 90-talet.
 
 

The Many Saints of Newark - nu på HBO Max

 
HBO:s klassiska maffiaserie "The Sopranos" har nu fått en prequelfilm som berättar om Tony Sopranos unga år. James Gandolfinis egne son Michael Gandolfini tar över farsans roll, medan en gudalik Alessandro Nivola spelar farbror Dickie, som blir hans mentor i den kriminella världen. Men se upp för några trötta maffiaklyschor, varnar vår recensent Viktor Jerner.
 
 

The Power of the Dog - 1 december på Netflix

 
Jane Campion är inte den som spottar ur sig filmer, men när hon väl släpper nytt har hon vår odelade uppmärksamhet. I den här festivalhyllade pärlan till film färdas vi tillbaka till 1920-talets Montana, där Benedict Cumberbatch får briljera i sin roll som cowboy med hård attityd och dolda hemligheter.
 
 

Encounter - 10 december på Amazon Prime Video

 
En utomjordisk invasion hotar vår planet. Men istället för storslagna effekter och strider får vi följa en far på flykt med sina två söner, som han svurit på att skydda. Regissören Michael Pearce slog igenom med hyllade indiefilmen "Beast". Se även Riz Ahmed i fina Oscarsnominerade dramat "Sound of Metal" på samma streamingtjänst.
 
 

Ron rör om - 15 december på Disney+ och HBO Max

 
Animerade familjefilmen "Ron rör om" från 20th Century Studios följer ungefär samma mall som Netflix-filmen "Familjen Mitchell och maskinerna" (ett plus också att vi får höra Olivia Colman i båda!). Här är det dock inga onda robotar i fokus utan den vänlige, om än hopplöst krånglande, AI-kompisen Ron som blir unge Barneys bästa vän.
 
 

Swan Song - 17 december på Apple TV+

 
Inte att förväxla med Udo Kiers varma drama "Swan Song" - men även här handlar det om livet innan döden, och hur vi bemöter det ofrånkomliga. Mahershala Ali spelar mannen som bara har en kort tid kvar att leva. Teknikens under erbjuder en lösning som kan bespara hans familj sorgen. Men är han redo att låta en klon ersätta honom?
 
 

Being the Ricardos - 21 december på Amazon Prime Video

 
Stjärnspäckat om Hollywoods guldålder när Nicole Kidman antar rollen som komedidrottningen Lucille Ball. Aaron Sorkin har skrivit och regisserat filmen som tar med oss bakom kulisserna på "I Love Lucy", en ikonisk amerikansk sitcom, där Ball och maken Desi Arnaz (Javier Bardem) spelade äkta par. Handlingen kretsar kring en kris som hotade både karriären och äktenskapslyckan.
 
 

Don't Look Up - 24 december på Netflix

 
"Vice"-regissören Adam McKays nya dramakomedi, om två astronauter som kämpar för att varna Jorden för en komet. En lyxigt stjärnglimrande julklapp till storfilm där Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Jonah Hill, Cate Blanchett och Timothée Chalamet gör några av rollerna i denna satir om politik, media och världens undergång.
 
 

Encanto - 24 december på Disney+

 
När vi betat av såväl julbordet som paketöppningen och "Kalle Anka" på tv ligger där en rykande färsk Disney-film och väntar på hela tjocka släkten. I denna varma och färgsprakande berättelse möter vi den sjungande familjen Madrigal, som bor i ett magiskt hus någonstans i de colombianska bergen. En härlig historia med fin musik kommer till streaming bara en månad efter biopremiären.
 
 

Beck: Ett nytt liv - 25 december på C More

 
Och på självaste juldagen är det dags att knäcka mordgåtor tillsammans med Martin Beck. Den 43:e (!) filmen där Peter Haber spelar Sveriges populäraste, outtröttlige kommissarie. Med hjälp av Steinar (Kristofer Hivju) och barnbarnet Wilhelm (Valter Skarsgård) ska de ta sig an en dansk gangsterliga som härjar i Stockholm.
 
Vilka av filmerna ser ni mest fram emot? Kommentera gärna.
| 29 november 2021 17:00 |