Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 juli 2023 | 11:35

Här är scenen i "Oppenheimer" som blev fel - enligt hans barnbarn

Försökte J. Robert Oppenheimer verkligen förgifta sin professor med ett äpple? "En allvarlig anklagelse" säger sonsonen.
Christopher Nolans drama "Oppenheimer" gör succé på bio och hyllas av kritiker och publik - men inte alla är helt nöjda.
 
Fysikern J. Robert Oppenheimers barnbarn Charles Oppenheimer, 48 år, har sett filmen och har en del åsikter att dela med Time. Framför allt anser han att scenen med ett förgiftat äpple i början av filmen är historiskt inkorrekt och "en allvarlig anklagelse".
 
I filmen ser vi huvudpersonen (Cillian Murphy) i ung ålder bli förbannad på en lärare. Vi ser honom senare spetsa hans äpple med gift. Dagen efter ångrar han sig och slänger äpplet i papperskorgen.
 
- Den delen jag gillade minst är referensen till det förgiftade äpplet. Det var problematiskt redan i boken "American Prometheus", där författarna säger "vi vet inte om det verkligen hände". Det är inte bevisat att han försökte ta livet av någon. Det är en riktigt allvarlig anklagelse. Ingen som hörde detta under Robert Oppenheimers livstid och kände honom trodde på det.
 
 
 
Men Charles Oppenheimer har vid flera tillfällen fått tala med regissören, och förstår att Nolan behövde ta sig konstnärliga friheter och dramatisera vissa bitar.
 
- Han sa att "ni som familjemedlemmar kommer gilla en del scener och ogilla andra". Det hjälpte mig att acceptera filmen (...) Jag hade definitivt klippt bort äpple-grejen. Men jag kan inte ge råd till Nolan, han är experten och geniet på sitt område.
 
- En annan sak är att Cillian Murphy säger "asshole" i en scen. När jag berättade för min far blev han vettskrämd. Han sa "Robert Oppenheimer svor aldrig." Så chansen finns att hade vi fått vara med som konsulter på filmen hade vi kunnat addera lite detaljer och djup, säger Oppenheimers sonson.
 
 
"Oppenheimer" går nu på bio och har redan spelat in 230 miljoner dollar världen över.
| 28 juli 2023 11:35 |