Film

Skribent

Alexander Dunerfors

25 april 2014 | 14:01

Här är killen som samlar på "Speed" på VHS

Snacka om "Need for Speed". Amerikanen Ryan Beitz har blivit besatt av videokassetter med Keanu Reeves och Sandra Bullock.

Att filmälskare samlar på sig högar med filmer genom åren är inte direkt ovanligt. Lite mer märkligt blir det om man helt snöat in sig på videoband. Med actionfilmen "Speed". Som Ryan Beitz från Idaho.

Det hela har på kort tid utvecklats till ett seriöst projekt, med egen Facebooksida och Kickstarter-kampanj. Under namnet World Speed Project vill Ryan nämligen samla in varenda VHS-kopia av "Speed" som finns.

Men allt började som ett julskämt:

- Jag var riktigt fattig, letade julklappar och upptäckte att pantbutiken hade sex kopior av "Speed". Det tyckte jag skulle bli en kul present till alla, inklusive mig. Det var liksom lite för bra. Jag upptäckte fascinationen i att ha många kopior av samma sak. Men när jag besökte ännu en butik och de hade ytterligare 30 kopior, och jag fick köpa dem alla för 11 cent styck, då var jag verkligen fast, säger Ryan Beitz till Vice.

I den nu 20 år gamla actionfilmen spelar Keanu Reeves en storstadssnut som måste rädda passagerarna på en skenande, bombriggad buss. "Speed" fick upp världens ögon för Sandra Bullock på allvar, och håller förvånansvärt väl än idag - läs vår recension här...

Filmens manusförfattare Graham Yost har kommenterat kampanjen i Entertainment Weekly:

- Alla har skickat mig artikeln. Jag ska se om jag inte kan gräva fram ett ex eller två. Förutom världsfred och stoppa hungern kan jag inte komma på någon bättre gärning att göra än att stötta den här modige mannen.

Skulle någon mot förmodan ha en överbliven "Speed" på VHS där ute (attans att jag slängde alla mina kassetter häromåret), gör en galen amerikan glad och posta dem till:

Chairman Ryan Beitz
The World Speed Project
20204 SR
195 Pullman, WA
99163 USA

| 25 april 2014 14:01 |