Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

11 mars 2016 | 12:00

Här är allt du behöver veta om "Dödligt vapen"-rebooten för TV

"I'm too old for this shit!". Rollerna som Mel Gibson och Danny Glover gjorde kända har blivit tillsatta inför TV-serien.
En riktig action-klassiker med många one-liners från det sena 80-talet är "Dödligt vapen", där Mel Gibson och Danny Glover spelade två poliser som tvingas jobba ihop trots sina olikheter medan de försöker stoppa knarksmugglarna i sann "buddy-cop"-anda. När Fox nu vill använda konceptet som TV-serie får vi se nya skådisar i rollerna som Martin Riggs och Roger Murtaugh.

I TV-rebooten har Martin Riggs förlorat fru och barn och flyttar till L.A för att börja om på nytt, där han paras ihop att jobba med Roger Murtaugh, som nyligen har haft en mindre hjärtattack och därför är mån om att undvika stress så mycket som möjligt. Naturligtvis ska det visa sig svårt när dessa två ska samarbeta som poliser.Clayne Crawford har precis blivit castad som Martin Riggs. Du kanske känner igen honom från "24", "Rectify" eller "NCIS: New Orleans" - eller nästan vilken amerikansk krim-serie som helst!

Tidigare har Glovers Roger Murtaugh tillsats av skådespelaren Damon Wayans, som har mycket komedi på sin CV från både film och TV. Hans längsta projekt på TV var "The Underground" och "My wife and kids" och började passande nog sin karriär -84 som Banana Man i "Snuten i Hollywood".Även Jordana Brewster, känd från bland andra "Fast & Furious"-filmerna samt "Dallas", "Chuck" och "American Crime Story" på TV, ska spela i Foxs reboot. Hennes roll Maureen Cahill är den som förhandlar med kidnappare om att släppa gisslan och hon är polishusets egen intern-psykolog.

Som Roger Murtaughs fru Trish Murtaugh får vi se Golden Brooks, för svensken kanske ganska okänd, men som har en hel del projekt på gång nu. I USA är hon dock väl känd från TV-serier som "Girlfriends" och "Hart of Dixie". I rollen som Trish ska hon spela en stöttande fru som oroar sig mycket över Rogers hälsa när han ska jobba ihop med adrenalin-junkien Martin Riggs. (Vilket för övrigt låter som en fantastiskt oinspirerad biroll för en kvinna).

Det är egentligen inte mycket som låter nytt i konceptet när Fox och Warner Bros. Television försöker återuppliva "Dödligt vapen". Originalfilmen levde mycket på kemin mellan Gibson och Glover och vi kan bara hoppas att Crawford och Wayans har en lika stark dynamik. Om ens det räcker till för att hålla ett såpass mossigt koncept vid liv i konkurrensen med fräschare serier idag.

"I'm too old for this shit!", som Roger Murtaugh brukar säga. Eller vad känner du?
| 11 mars 2016 12:00 |