Film

Skribent

Alexander Svensson

24 januari 2024 | 13:00

"Hammarskjöld" får internationell premiär - och ny titel

Dag Hammarskjöld var en internationell figur, så att filmen om hans sista dagar får ett liv utanför Sverige är bara passande.
Hammarskjöld” har gått bra på bio i Sverige, även om det inte blev någon succé på Guldbaggegalan. Nu är regissören Per Fly och huvudrollsinnehavaren Mikael Persbrandt redo att ta nästa steg, och visa upp “Hammarskjöld” för en internationell publik, vilket avslöjas exklusivt av Variety, som även fått en intervju med de båda herrarna.
 
“Hammarskjöld” kommer att ha internationell premiär vid International Film Festival Rotterdam, med (något lökiga?) titeln “Hammarskjöld - Fight for Peace”.
 
Persbrandt och Fly passar även på att berätta för Variety vad som lockade dem till filmen, och nämner bland annat frågetecken kring hans sexualitet samt hans aktivistiska natur och beslutsamhet kring att förändra världen. Per Fly jämför även Hammarskjöld med Greta Thunberg:
 
- Idag hade han inte varit politiker. Han hade varit någon som Greta Thunberg, som verkar utanför systemet. Vår demokrati är långsam och farlig nu, vilket innebär att den lätt kan gå sönder. Vi måste söka efter hans like på andra platser.
 
Här i Sverige går “Hammarskjöld” fortfarande att se på bio.
 
| 24 januari 2024 13:00 |