Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 oktober 2023 | 16:00

Halloween-tips! Se slasher-klassikern från 1997 innan den försvinner från Netflix

Det var en av de populäraste filmerna under 1990-talets slasher-våg. Nu har du till Halloween på dig att se ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren” på Netflix.
Efter oväntade succén ”Scream” så kom en våg av slasher-rullar under 1990-talet där attraktiva ungdomar jagades och dödades av mystisk mördare. Den första och en av de populäraste var 1997 års ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren”.
 
Även denna var liksom ”Scream” skriven av Kevin Williamson, löst baserat på en roman Lois Duncan. Handlingen kretsar kring fyra ungdomar som under fjärde juli oavsiktligt kör ihjäl en fiskare och dumpar kroppen i sjön. Men ett år senare kontaktas och hotas de en efter en av någon som bevittnat deras brott.
 
Förutom att ha hjälpt till att återuppliva slasher-genren så innebar den också ordentliga genombrott för dess fyra huvudrollsinnehavare - Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe och Freddie Prinze Jr. Samtliga hade särskilt under 1990- och 2000-talet framgångsrika karriärer. Gellar återförenades med Phillippe i tonårsdramat ”En djävulsk romans” (1999) och gifte sig med sin andra motspelare, Prinze Jr.
 
Filmen var en enorm ekonomisk framgång med en inkomst på över 125 miljoner dollar (på en 17 miljoners budget) som resulterade i två, mindre sevärda uppföljare. Det har på sistone pratats om en tredje film med rykten om att både Hewitt och Prinze Jr. kanske återvänder.
 
I väntan på en eventuell ”Jag vet vad du gjorde för 26 somrar sedan” så passar det perfekt att återupptäcka originalet. Du kan se den på Netflix fram till 31 oktober så passa på och få dig lite skön Halloween-skräck.
 
| 28 oktober 2023 16:00 |