Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 oktober 2018 | 12:00

Vi sätter betyg på alla 11 Halloween-filmerna

Från en lågbudgetfilm till en av skräckgenrens populäraste filmserier. Maskerade mördaren Michael Myers har härjat på film i 40 år och vi har gått igenom hans – och filmernas – historia.
Föga visste John Carpenter att hans lilla indieprojekt 1978 skulle bli en sådan framgång att den gav upphov till en hel filmserie som dragit in över 366 miljoner dollar världen över. Legenden om Michael Myers, mannen i den vita masken och med vassa kökskniven har gått igenom många historier och uppföljare genom åren. Vi reder ut vad som är vad.
 
 

Alla helgons blodiga natt (1978)

 
Handling: Som barn dödar Michael Myers sin storasyster Judith och spärras in på mentalsjukhus. 15 år senare rymmer han och återvänder till sin hemstad Haddonfield där han börjar förfölja tonåriga Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) och hennes vänner medan Myers psykiatriker Dr. Loomis (Donald Pleasance) är hack i häl på sin patient.
 
Film: Ett blygsamt lågbudgetprojekt av John Carpenter (som även gjorde den ikoniska musiken) och producenten/medförfattaren samt dåvarande flickvännen Debra Hill. Med undantag för veteranen Pleasance mestadels okända skådespelare framför kameran, inklusive en filmdebuterande Curtis. Hon fick rollen mycket tack vare sin mamma, ”Psycho”-stjärnan Janet Leigh och blev via filmen The Queen of the Scream.
 
Mottagande: Trots en del sval kritik när filmen kom ut blev den en enorm succé som med sin blygsamma budget på lite över 300 000 dollar drog in runt 70 miljoner världen över. Den blev en av de mest inkomstbringande independentfilmerna någonsin, och en inflytelserik kultklassiker.
 
Betyg: Originalet är inte oväntat den bästa och stilsäkraste filmen i serien. Carpenters kameraarbete och musik skapar både en atmosfär och känsla som är närmast omöjlig att imitera (även om många försökt). 5 av 5.
 
 

Alla helgons blodiga natt 2 (1981)

 
Handling: Fortsätter direkt där originalet slutade. Laurie skjutsas till sjukhus medan Dr. Loomis söker på gatorna efter Michael. Loomis får reda på att Laurie är Michaels lillasyster som adopterades bort som liten och inser att han är på väg till sjukhuset där Laurie vistas.
 
Film: Rick Rosenthal tog över regin från John Carpenter som återigen skrev manuset med Debra Hill. Carpenter lade till extra blodiga scener för vilken filmen kritiserats (bland annat av Rosenthal själv), i jämförelse med den mindre våldsamma originalfilmen.
 
Mottagande: Kritikerna var inte imponerade och liknade den mer med ”Fredagen den 13:e” än första filmen. Publiken strömmade dock och även om man inte nådde samma succé som del 1 så blev den tveklöst en av 1981 års största skräckfilmer.
 
Betyg: Med sina många och blodiga mord samt en spännande jaktscen med Curtis så är tvåan onekligen seriens största guilty pleasure. Knappast bra, speciellt i jämförelse med föregångaren, men perfekt som popcornrulle en filmkväll med 80-talsslashertema. 3 av 5.
 
 

Alla helgons blodiga natt 3 (1981)

 
Handling: En läkare (Tom Atkins) försöker utreda mordet på en patient och upptäcker att en leksaksfabrik planerar att döda miljontals barn på Halloween med hjälp av dödliga latexmasker.
 
Film: Beslutet att utesluta Michael Myers kom från att John Carpenter och Debra Hill (som båda återigen producerade) planerat att göra en filmserie om Halloween snarare än Michael Myers. Regissören Tommy Lee Wallace jobbade som klippare och produktionsdesigner på första filmen. I rollistan återfinns Nancy Kyes (Annie i del 1 och 2), Dick Warlock (Michael Myers i del 2) samt Jamie Lee Curtis röst (ej nämnd i rollistan).
 
Mottagande: Varken kritiker eller publik var nöjda med Michael Myers frånvaro och många ogillade dessutom den ganska sadistiska intrigen om barnmord. Resultatet var en besvikelse men filmen har som egen film fått kultstatus på senare år.
 
Betyg: Den mest skruvade filmen i serien, inte enbart på grund av uteslutandet av Myers utan för att den handlar om barn vars ansikten förvandlas till sörjor av insketer och ormar! Inte lika dålig som man minns den men fortfarande inte särskilt bra... 2 av 5.
 
 

Halloween 4 – återkomsten (1988)

 
Handling: Michael har legat i koma sedan händelserna i del 2 men vaknar upp under en flytt till mentalsjukhus och återvänder till Haddonfield. Han letar upp den framlidna Lauries unga dotter Jamie (Danielle Harris) som lämnats ensam med sin fostersyster Rachel (Ellie Cornell). Dr. Loomis, som också överlevt, kommer som vanligt till undsättning.
 
Film: John Carpenter vägrade återvända som regissör (han föreslog själv Joe Dante) men bidrog till manuset tillsammans med Debra Hill under pseudonym. Jamie Lee Curtis, nu en populär filmstjärna, tackade också nej.
 
Mottagande: Liksom del 2 var publiken gladare än kritikerna. Blev med 17 miljoner dollar den femte mest inkomstbringande filmen i serien.
 
Betyg: Den mest lättglömda filmen i serien är hopplöst rutinmässig med undantag för slutet som inspirerat kopplar till John Carpenters original. 2 av 5.
 
 

Halloween 5 (1989)

 
Handling: Efter att i slutet av del 4 ha attackerat sin fostermamma hamnar Michaels unga, traumatiserade systerdotter Jamie på ett barnsjukhus. Dr. Loomis upptäcker att Jamie innehar en telepatisk länk med sin morbror som efter att ha setts efter av en eremit vaknar till liv och återvänder ännu en gång till Haddonfield.
 
Film: Ursprungligen var tanken att Jamie skulle bli ond och följa i Michaels fotspår, något som ratades av producenterna till skådespelarna Donald Pleaseances och Danielle Harris irritation och förvåning.
 
Mottagande: Vid det här laget hade publiken och särskilt kritikerna tröttnat och störde sig speciellt på den röriga handlingen och det öppna slutet med introduktionen av den mystiska ”mannen i svart”.
 
Betyg: Med alltför många sidohistorier och finaler blir femman seriens rörigaste film. En fantastisk titelsekvens dock. 2 av 5.
 
 

Alla helgons blodiga natt 6 (1995)

 
Handling: Michael dödar till slut sin systerdotter Jamie och återvänder ännu en gång till Haddonfield för att hitta Jamies baby, som tas om hand av Tommy (Paul Rudd), pojken Laurie Strode satt barnvakt åt i första filmen. Släktingar till Laurie bor dessutom i Michaels barndomshem och en mystisk sekt visar sig ligga bakom Michaels obotliga ondska.
 
Film: En film präglad av produktionsproblem bestående av att man fick skriva och filma om scener efter negativ reaktion från testpublik, samt bråk mellan produktionsbolag och distributör om vilken version som skulle släppas. Rudds filmdebut – han var liksom de flesta inblandade missnöjda med slutresultatet. Donald Pleasances sista film – han dog innan filmen haft premiär.
 
Mottagande: Den tveklöst mest hatade filmen i serien – inte ens fansen var särskilt nöjda när en sekt skulle inkluderas i storyn och dessutom förklara Michaels ondska. Filmen gick dock hyfsat bra på bio och producenternas originalversion, som många fans hittat, har fått något av en kultstatus.
 
Betyg: Vilken katastrof! Om den bisarrt malplacerade sekthistorien ändå vore det största problemet men filmen är klippt som en huvudvärksframkallande musikvideo. Tveklöst seriens sämsta del. 1 av 5.
 
 

Alla helgons blodiga natt – 20 år senare (1998)

 
Handling: Laurie Strode har fejkat sin död, bytt namn och flytt till Kalifornien där hon bor med sin son (Josh Hartnett) och arbetar som rektor på en internatskola. Hon lider dock av traumatiska minnen från brodern Michaels massmord 20 år tidigare. På Halloween sker just det hon hela tiden fruktat – han återvänder.
 
Film: ”Scream”-skaparen Kevin Williamson utvecklade storyn och ignorerade helt händelser och karaktärer från del 4-6 för att kunna ta tillbaka Jamie Lee Curtis karaktär. John Carpenter var också aktuell att återvända, som regissör, men hans avtalskrav ratades av producenterna och Steve Miner (”Fredagen den 13:e” del 2 och 3) fick jobbet. I rollistan återfinns cameos av Curtis mamma Janet Leigh samt Nancy Stephens som sköterskan Marion från del 1 och 2.
 
Mottagande: Även om kritikerna var delade så hyllade många Curtis comeback samt ett mer värdigt återseende i jämförelse med den katastrofala del 6. Publiken strömmade och filmen blev med 85 miljoner dollar den mest inkomstbringande i serien.
 
Betyg: Med en modern dos "Scream"-injektion så är den här lyckade uppföljaren med sin rappa dilog, insiderskämt och attraktiva ensemble den mest underhållande "Halloween"-filmen. 4 av 5.
 
 

Halloween: Resurrection (2002)

 
Handling: Michael, som visar sig ha överlevt slutet i förra filmen, dödar till slut sin syster Laurie och återvänder till sitt barndomshem i Haddonfield. Där gör man den direktsända dokusåpan Dangertainment som går ut på att en grupp människor ska överleva i Myers gamla hem under en natt.
 
Film: Det var Kevin Williamson som under ”Halloween: 20 år senare” kom på idén med att låta Myers byta kläder med en sjukvårdare eftersom ett uppföljarkontrakt gick emot Jamie Lee Curtis krav om att döda Michael. Regissören Rick Rosenthal gjorde 21 år tidigare del 2 i serien.
 
Mottagande: Kritikerna såg ett klart fall från förra filmens kvalité, bland annat i att man rollsatt ”skådespelare” som Busta Rhymes och Tyra Banks samt tvingat på en trendigt Internetbaserad story. Den drog dock in hyfsat i biografkassan.
 
Betyg: När Busta Rhymes karatesparkar ut Michael Myers genom ett fönster blir det här bottennappet seriens dummaste del. 1 av 5.
 
 

Halloween (2007)

 
Handling: En remake med praktiskt taget samma upplägg som originalet med några anmärkningsvärda detaljer: under Michaels barndom (som skildras detaljrikt) är han gravt olycklig på grund av mobbning både i skolan och hemmet, och dödar flera personer innan han spärras in.
 
Film: Gamla rockstjärnan Rob Zombie regisserade filmen med sin sedvanliga musikvideostil, en rad skådespelarveteraner i biroller och frossande i våld, men också med syftet att grävare djupare i Michaels barndom och psykologiska motiv. Danielle Harris, som spelade Jamie i del 4 och 5, spelar här Annie.
 
Mottagande: Liksom med de flesta av Zombies filmer, var inte kritikerna med på noterna även om många uppskattade första halvan. Publiken strömmade dock och den blev med över 80 miljoner dollar i intäkter världen över den mest inkomstbringande filmen i serien (i ojusterade dollar).
 
Betyg: Seriens troligen våldsammaste film faller efter en inspirerad första halva. Veteraner som Malcolm McDowell (Dr. Loomis) och Brad Dourif (Sheriff Brackett) är dock en bonus. 2 av 5.
 
 

Halloween II (2009)

 
Handling: Dr. Loomis (Malcolm McDowell) har skrivit en bok om Myers medan Laurie Strode (Scout Taylor-Compton) försöker komma över traumat efter attacken i förra filmen. Michael, denna gång utan mask, guidas av spöket efter sin döda mor (Sheri Moon-Zombie) för att återvända till Haddonfield och hitta Laurie.
 
Film: Rob Zombie regisserade återigen men var först tveksam på grund av utarbetning från första filmen och duon Julie Maury och Alexandre Bustillo ("Inside") var ett tag påtänkta. Filmen är ingen remake på del 2 från 1981 även om en sekvens refererar till den filmens sjukhusmiljö, med blivande Oscarsvinnaren Octavia Spencer i en biroll som olycksalig sköterska.
 
Mottagande: Fick om möjligt ännu sämre kritik än Zombies första film men publiken var ändå nyfikna och filmen är den fjärde bäst säljande filmen i serien.
 
Betyg: Att förvandla Laurie Strode och Dr. Loomis till osympatiska karikatyrer är en direkt dödssynd. I övrigt är filmen den mest hysteriska med ständigt högljudda och skrikande karaktärer. 1 av 5.
 
 

Halloween (2018)

 
Handling: Laurie Strode lever kvar i Haddonfield och är både emotionellt och fysiskt ärrad efter Michael Myers attack 1978. Hon har en ansträngd relation med dottern Karen (Judy Greer), är överbeskyddande av barnbarnet Allyson (Andi Matichak) och väntar tålmodigt på att Michael ska fly mentalsjukhuset där han sitter inspärrad. När det väl sker – lämpligt nog på Halloween – så står hon redo.
 
Film: I ett lite oväntat tillslag skrev regissören David Gordon Green (”Pineapple Express”) och hans partner Danny McBride en direkt uppföljare till originalet från 1978, som direkt ignorerar de andra filmerna i serien. Den fick inte bara Jamie Lee Curtis att återvända utan även John Carpenter, som agerade exekutiv producent och återigen komponerade musiken. Som en extra bonus återvänder även Nick Castle, som spelade Michael i Carpenters film.
 
Mottagande: Filmen har redan fått några av de bästa recensionerna i serien (och genren) på länge. Återstår att se hur publiken tar emot den men den förväntas dra in 100 miljoner dollar världen över.
 
Betyg: Det senaste tillskottet i serien är troligen den mest välgjorda med snyggt utnyttjande av lokaler och miljöer, inte minst Lauries högteknologiska supervilla. 3 av 5.
 
Vilken/vilka är dina favoriter i serien?
| 20 oktober 2018 12:00 |