Film

Skribent

Mats Karlsson

21 juni 2010 | 10:55

"Hajen" firar 35-årsjubileum

För 35 år sedan gick Spielbergs klassiker "Hajen" upp på biograferna och blev Hollywoods första blockbuster.

Lagom till 35-årsjubileet har Peter Sciretta på /Film samlat ihop en del intressanta fakta kring den amerikanska bioreleasen av Spielbergs klassiker.

Den 20 juni 1975 lanserades Steven Spielbergs thriller "Jaws" som i Sverige översattes rätt och slätt till "Hajen". Den blev Hollywoods första film som fick en bred release och gick samtidigt på 464 biografer. Man kan jämföra det med dagens releaser där filmerna går upp i tio gånger så många städer.

"Jaws" öppnade med 7 miljoner under premiärhelgen och totalt drog filmen in 470 miljoner dollar världen över. Den blev den högst inkomstbringande filmen genom tiderna, ända tills en viss "Star Wars" slog det rekordet 1977. Priset för en biobiljett 1975 var 2.05 dollar och det blir 250 miljoner sålda biobiljetter. Det att jämföra med Pixars rekordhållare från 2003, "Hitta Nemo" som sålde 145 miljoner biobiljetter.

Den ekonomiska framgången på amerikanska Box Office resulterade i att "Jaws" blev världens första blockbuster. Dock ska man ha i åtanke att filmflödet såg helt annorlunda ut på 70-talet och många filmer visades väldigt länge på biograferna.

Vägen till framgång blev dock en lång och problemfylld sådan för den 29-årige Spielberg. Han fick brottas med tuffa deadlines, ett halvfärdigt manus, de kaotiska förhållanden som rådde på inspelningsplatsen och en besvärlig Robert Shaw. Sedan att den mekaniska hajen sjönk som en sten när den skulle premiärtestas gjorde förstås inte saken bättre.

Trots alla problem finns det också en del roliga anekdoter med inspelningen. Spielberg gav exempelvis den mekaniska hajen namnet Bruce efter sin advokat. Filmens välkända musik komponerades av John Williams, men när kompositören spelade upp musiken för Spielberg trodde han att Williams drev med honom. Spielberg sa till Williams att han nog borde spela upp rätt musikstycke istället. Filmmusiken blev senare Oscarsbelönad.

"Hajen" har fått många utmärkelser genom åren och ligger exempelvis på plats 107 på IMDb Top 250 samt har 100% på Rotten Tomatoes.

| 21 juni 2010 10:55 |