Film

Skribent

Erika Jarhed

24 april 2023 | 13:00

Guy Ritchie förbjöd riktiga vapen på inspelningen av sin krigsfilm

Regissören berättar varför han vägrade använda sig av riktiga vapen på inspelningen av hans krigsfilm "The Covenant" med Jake Gyllenhaal.
Ingen har nog missat den omtalade dödsskjutningen som skedde hösten 2021 under inspelningen av western-filmen "Rust". För bara några dagar sedan meddelades det att åtalet mot skådespelaren Alex Baldwin läggs ned - men en ny utredning väntar. 
 
Självfallet har detta påverkat hela filmvärlden som nu mer och mer ställer om. Bland annat har regissören Guy Ritchie ("King Arthur: Legend of the Sword", "The Gentlemen") valt att inte använda ett enda riktigt vapen under inspelningen av krigsfilmen "The Covenant" med Jake Gyllenhaal, som fick biopremiär i USA under helgen. 
 
Regissören har pratat med Newsweek och berättar att de i stället använde sig av Airsoft-vapen när de spelade in som är designade för att se ut som riktiga gevär. 

- Det hela har förändrats nu. Vi har inte använt ett enda riktigt vapen under inspelningen och ärligt talat är det en enorm lättnad för oss alla. Det är precis lika bra, och det ser exakt lika bra ut som riktiga vapen då den har samma funktioner. Allt är så äkta som det kan bli. Det är Airsoft-vapen, ingen kan hamna i några problem.
 
Ritchie som tidigare har gjort många action-filmer berättar att han alltid har varit orolig när de har använt sig av riktiga vapen under inspelning. 

- Jag har aldrig gillat riktiga skjutvapen. Jag fattar inte varför vi fortsatte med det i branschen. Det var bara en av de sakerna som alla gjorde, men nu är det en enorm lättnad. Det är det både för Jake i detta fallet och för mig, att inte ha den osäkerheten hängande över sig. 
 
Troligtvis är detta något som fler tv- och filmproduktioner kommer att välja att göra efter det tragiska dödsfallet av filmfotografen Halyna Hutchins.
| 24 april 2023 13:00 |