Film

Skribent

MovieZine

29 oktober 2023 | 16:00

Nu på HBO Max: Påkostade fantasyfilmen från 2007 är "makalöst skickligt gjord"

Nicole Kidman, Daniel Craig och Eva Green medverkar i storfilmen "Guldkompassen". Du kan även se den på Viaplay.
Den påkostade fantasyfilmen "Guldkompassen" är åter tillgänglig på streaming. Idag kom den upp både hos HBO Max och Viaplay.
 
Filmen bygger på "Den mörka material", en trilogi böcker av författaren Philip Pullman. I centrum står 12-åriga flickan Lyra som lever i en parallell värld, lik människornas, men där människors själar lever i form av skepnadsskiftande djur.
 
Snart dras hon in i ett äventyr fyllt av onda och goda häxor, pansarbjörnar, daimoner, intelligenta talande isbjörnar och Magisteriet och dess Undersökningskommission – ledd av den begåvade och karismatiska Mrs Coulter (Nicole Kidman).
 
 
I rollistan ser vi också Daniel Craig, Eva Green samt en filmdebuterande Dakota Blue Richards. Den snygga äventyrsfilmen vann Oscar för Bästa visuella effekter.
 
"Det är en berättelse som kittlar i sin fantasi och sin kreativitet" skrev MovieZines recensent och delade ut en 4:a i betyg. "Trots att flera av de riktigt magiska, sorgliga och etiska aspekterna som finns i böckerna försvinner, är filmen makalöst skickligt gjord. Skådespelarinsatserna är suveräna."
 
En tråkig detalj: planen var att "Guldkompassen" skulle bli den första delen i en trilogi. Men filmens höga budget (180 miljoner dollar) och de relativt låga intäkterna (372 miljoner dollar) gjorde att uppföljarna fick skrotas.
 
Den som är nyfiken på hela historien kan däremot se tv-serien "His Dark Materials", som adapterade alla tre böcker till lika många säsonger. Även den går att streama på HBO Max.
 
| 29 oktober 2023 16:00 |