Film

Skribent

MovieZine

15 januari 2024 | 15:15

Guldbaggen 2024 - allt du behöver veta inför kvällens gala

Programledarna, prisutdelarna, hålltiderna och alla de nominerade till Guldbaggen.
Guldbaggen är det svenska filmpris som i år delas ut för 59:e gången, på en stor gala på Cirkus i Stockholm, med direktsändning i SVTs kanaler.
 

Årets värdar och underhållare

 
Galan leds först av Guldbaggejuryns ordförande Anna Carlson och komikern Nisse Hallberg, som sedan lämnar sedan över till Shima Niavarani tv:s direktsändning.
 
För den musikaliska underhållningen står bland andra Molly Hammar, som sjunger ledmotivet från Guldbaggenominerade katastrofthrillern "Avgrunden" och David Lindgren som medverkar i ett nummer från pojkbandsmusikalen "A Show Larger Than Life"
 

Årets prisutdelare

 
Som vanligt är det en lång rad av kulturpersonligheter som delar ut priserna. Som till exempel skådespelerna Hedda Stiernstedt ("One More Time", "Sanningen"), Filip Berg ("En dag kommer allt här att bli ditt"), Bahar Pars ("Konferensen"), och från kommande "Stockholm Bloodbath" ser känner vi igen både Alba August och Adam Paulsson. För att inte glömma legenden Christina Schollin!
 
Tidigare Guldbaggevärden Gina Dirawi och konstnären Erns Billgren tillhör också utdelarna.
 

Årets favoriter

 
Den dekandenta medelhavsnoiren "Syndabocken" plockade hem flest nomineringar, hela nio stycken, medan "Hammarskjöld" och "Motståndaren" minsann inte ligger långt efter med sju vardera. 
 

Kategorier och publikens pris

 
Priser delas ut i hela 19 kategorier, inklusive publikens pris eget pris. Ingen jury har varit inblandad i valet av det priset, som vi skrivit lite mer om här. Årets nominerade här såpass skilda verk som biopicen "Hammarskjöld", skräckfilmen "Canceled" och Beck-filmen "Inferno".
 
Övriga aderton kategorier är (djupt andetag): Bästa film, regi, manus, manliga skådespelare i en huvudroll, kvinnliga skådespelare i en huvudroll, manliga skådespelare i en biroll, kvinnliga skådespelare i en biroll, foto, klippning, kostymdesign, ljuddesign, maskdesign, originalmusik, produktionsdesign, visuella effekter, dokumentärfilm, kortfilm och så slutligen hedersguldbaggen (andas ut).
 

Och här hittar du årets alla nomineringar

 
Guldbaggegalan äger rum ikväll, den 15 januari, på Cirkus i Stockholm och direktsänds i SVT och SVT Play.
 
Kvällens hålltider för galan:
 
17.00-18.00 Röda mattan (SVT Play)
18.30-19.30 Guldbaggegalan, akt 1 (SVT Play)
20.00-22.00 Guldbaggegalan, akt 2 (SVT1)
22.00-22.30 Kulturnyheterna: eftersnack och vinnarintervjuer (SVT Play)
 
| 15 januari 2024 15:15 |