Film

Skribent

Melody Sasha Ohlsson

10 september 2023 | 13:00

Guillermo del Toro om AI: "Mer oroad över människors dumhet"

”Jag är inte oroad över artificiell intelligens, jag är oroad över naturlig dumhet” säger regissören.
Den Oscarsvinnande regissören Guillermo del Toro har uttryckt sin åsikt i den pågående debatten om artificiell intelligens påverkan på filmvärlden - och han känner sig inte hotad av AI. Det som skrämmer honom är snarare människors dumhet.
 
Regissören Guillermo del Toro står bakom storfilmer som ”The Shape of Water” och ”Pans Labyrint” och är en av de senaste att tillföra sin åsikt till den högst aktuella debatten om AI och hur det kan förändra framtiden för filmer. Han förklarade under Toronto Film Festival att det inte är AI som skrämmer honom egentligen utan det är andra människor, eller snarare - dumma människor.
 
- Människor frågar mig om jag är oroad över artificiell intelligens men jag är oroad över naturlig dumhet. AI är bara ett verktyg, eller hur?

Han fortsätter med att förklara sin syn på filmer skapade av artificiell intelligens:
 
- Om någon vill ha filmer gjorda av AI, låt dem då få det direkt. Jag bryr mig inte om människor som vill känna sig uppfyllda och få tag på något uselt snabbt.
 
Guillermo del Toro menar på att frågan om AI kommer lyckas eller misslyckas inom filmvärlden snarare handlar om människors personliga vision och kreativitet när de skapar en film, inte verktyget i sig.
 
- Annars kan man bara köpa en skrivare, skriva ut Mona Lisa och säga att man skapat den själv, avslutar regissören.
| 10 september 2023 13:00 |