Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 oktober 2022 | 17:00

Missa inte: 13 nya tv-serier att hålla koll på i oktober

"Riket Exodus", "Let the Right One In" och "The Playlist" är bara några av de efterlängtade titlarna som förtjänar en chans under oktober.
Kvällarna blir allt längre, kyligare och mörkare för varje dag som går. Vilket är varför hösten givetvis är inledningen på en period med perfekta förutsättningar för tv-tittande hemma i soffan (eller var du nu brukar sitta medan du tittar). Och lyckligtvis bjuder oktober på en hel del helt nya titlar, vilket är varför jag valt att lyfta fram just dessa godbitar här nedan:
 

”The Bear” - 5 okt (Disney+)

 
 
"The Bear" hyllades av många i USA som en av sommarens och kanske årets bästa nya tv-serier - och nu kommer den alltså äntligen till Sverige. Carmy Berzatto är en ung stjärnkock som återvänder hem till Chicago och börjar driva familjens smörgåsbutik... vilket visar sig vara lättare sagt än gjort. 
 

”Vuxna människor” - 6 okt (C More)

 
 
"Vuxna människor" handlar om Mathilda, som på ytan lever ett till synes välordnat liv med jobb på en advokatbyrå och en stadig relation. Men egentligen brottas hon med känslan av att hon bara fejkar sig fram och "låtsas" vara vuxen. Serien är en spinoff på Felix Herngren och Fredrik Lindströms film med samma namn. 
 

”The Midnight Club” - 7 okt (Netflix)

 
 
Mike Flanagan har lyckats riktigt bra med att skapa genomtänkta skräckserier för vuxna de senaste åren, genom titlar som "The Haunting of Hill House", "The Haunting of Bly Manor" och "Midnight Mass". Den här gången återvänder han med ännu en skräckserie, som är baserad på en 1990-talsroman av Christopher Pike. 
 

”Riket Exodus” - 9 okt (Viaplay)

 
 
Det har gått ungefär 30 år sedan vi besökte Lars von Triers kusliga sjukhus Rikshospitalet i Danmark senast, men nu är det alltså dags att återvända till "Riket" för en tredje säsong. Skådespelare som Alexander Skarsgård, Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, David Dencik, Lars Mikkelsen och Nikolaj Lie Kaas kommer alla att dyka upp under den nya säsongen. 
 

”Let the Right One In” - 9 okt (SkyShowtime)

 
 
En amerikansk tv-serie som är inspirerad av John Ajvide Lindqvists skräckroman "Låt den rätte komma in", men som den här gången kommer att utspela sig i New York. I serien får vi följa en pappas (Demián Bichir) försök att hitta ett botemedel till sin tolvåriga dotter Eleanor, som alltså var tolv år när hon blev en vampyr tio år tidigare. 
 

”Headhunters” - 10 okt (C More)

 
 
"Headhunters" är en fristående berättelse som kommer att utspela sig före författaren Jo Nesbøs roman "Huvudjägarna" (som redan filmatiserats). Den här gången får vi följa Roger Brown (Axel Bøyum) som är en headhunter och Martin Wallström som spelar stjärnrekryteraren Jon-Christian Wiklund. Wallströms roll ser dessutom verkligen ut att kunna falla alla gamla "Mr. Robot"-fans i smaken. 
 

”Candy” - 12 okt (Disney+)

 
 
Jessica Biel och Melanie Lynskey spelar huvudrollerna i den verklighetsbaserade historien om mörderskan Candy Montgomery och hennes offer Betty Gore. En som släpptes redan i maj borta i USA - och snart kommer även HBO att släppa en egen miniserie om samma fall, fast då med Elizabeth Olsen i huvudrollen som Candy. 
 

”The Playlist” - 13 okt (Netflix)

 
 
Det har blivit dags för nästa svenska originalserie hos Netflix att få premiär. Den här gången följer handlingen hur det gick till när Spotify skapades och slog sig in på musikmarknaden, under en tid när illegal fildelning på allvar hade börjat hota musikbolagens sätt att tjäna in pengar. 
 

”The Watcher” - 13 okt (Netflix)

 
 
Ryan Murphy har gjort fler serier än det finns fingrar att räkna på, där populära "Dahmer" var senast ut men serier som "American Horror Story", "Ratched", "Pose" och "Hollywood" bara är några av titlarna som släppts de senaste åren. Den här gången har det blivit dags att följa Naomi Watts och Bobby Cannavale, som spelar ett gift par som snart inser att deras drömhus ligger mitt i ett grannskap som bär på dolda hemligheter... vilket inom kort förvandlar drömtillvaron till en mardröm.
 

”Shantaram” - 14 okt (Apple TV+)

 
 
En dömd bankrånare (spelad av Charlie Hunnam) flyr från fängelset i Australien och startar upp ett nytt liv på flykt i Bombay. Efter att ha blivit vän med en indisk turistguide hamnar han slutligen i ett slumkvarter där han börjar att arbeta som läkare, samtidigt som han sugs in i den undre världens gangsterverksamheter i området. Den svenska sångerskan Elektra Kilbey spelar också en av seriens större roller, som Lisa Carter - en amerikansk kvinna som tvingats in i prostitution men nu försöker få ordning på sitt liv igen. 
 

”The Peripheral” - 21 okt (Prime Video)

 
 
Chloe Grace Moretz axlar huvudrollen i en av "Westworld"-skaparna Jonathan Nolan och Lisa Joys första tv-serier hos Prime Video. Handlingen kretsar kring Flynne Fisher som får testa på ett VR-headset som tar henne till ett futuristiskt London. Men snart inser hon att den virituella världen hon fått ta del av egentligen är den verkliga världen, fast sjuttio år in i framtiden. 
 

”Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities” - 25 okt (Netflix)

 
 
Guillermo del Toro har samlat ihop åtta skräckhistorier i en antologiserie som låter varje regissör få ägarskapet över sitt eget avsnitt. Dessvärre har del Toro inte regisserat några av avsnitten själv, men han har alltså på så sätt kunnat ha ett finger med i varje avsnitt. Några av avsnitten baseras på H.P. Lovecrafts noveller medan andra baseras på del Toros egna idéer.
 

”Nattryttarna” - 31 okt (C More)

 
 
I slutet av månaden kommer vi att få se Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn i huvudrollerna av "Nattryttarna", som är fritt baserad på de uppmärksammande övergrepp som förekom på ett svenskt ridcenter under 1990-talet. Serien är skapad av Ulf Kvensler ("Vår tid är nu") i samarbete med Sophie Jahn, som är dotter till den verkliga hästprofilen som Jonas Karlssons karaktär i serien är baserad på.
 

Läs också: 60+ nya filmer och serier på Netflix i oktober 2022

 
Vilka nya tv-serier ser du mest fram emot att titta på under oktober? Kommentera gärna nedan!
| 2 oktober 2022 17:00 |