Skribent

EvaEpic

21 februari 2012 | 17:01

Gubbligan som styr Oscarsgalan

Har du undrat över vilka det är som ligger bakom de filmer som blir Oscarsnominerade? Vilka det är som röstar fram det som de tycker förtjänar en statyett? Los Angeles Times har grävt fram svaret och det är inte så värst förvånande...

Det är 5765 personer som sitter  i kommittén och vilka de är försöker man hålla så hemligt som möjligt. Men LA Times lyckades få fram identiteterna på över 89% av dem genom intervjuer, CV:n, biografier osv. De flesta av dem arbetar fortfarande i branschen, men ett par hundra har lämnat industrin för flera år sedan.

Vilka ligger då i majoritet?  Enligt den nya rapporten är 95% av kommittén vita och 77% av dem är män. Medelåldern ligger på 62 och bara 14% är under 50.

Så det råder inga tvivel om att statistiken inte riktigt reflekterar landet eller de som arbetar i branschen som helhet. Filmer som "Shame" och "Drive" kanske inte intresserar en äldre, vit man och får därför stå över en Oscarsnominering.

Om någon av de som röstar som ser detta som problematiskt, beror nog på vem man frågar. Frank Pierson, den förra presidenten för akademin är en utav dem som inte ser några problem.

- Jag ser ingen anledning till varför akademin ska representera hela det Amerikanska folket. Det är därför vi har People's Choice Awards. Vi representerar de professionella filmskaparna, och om det inte reflekterar det folket tycker, så får det vara, säger han.

Bill Duke, en utav de nuvarande medlemmarna är dock inte helt nöjd med ointresset för mångfalden.

- De mörkhyade medborgarna ser akademin som en helhet som ignorerar det man behöver, det man vill ha och de svarta regissörerna, producenterna, skådespelarna och manusförfattarna, säger han. Om det är sant eller inte, det är så det man ser det. En elitistisk grupp som inte bryr sig om minoritetsgrupper och industrin. Det verkar inte heller som att man funderar över att förändra detta.

Visst kan det kännas orättvist att detta ska ligga till grund för Hollywoods mångfaldsproblem. Sen är det självklart att äldre, yngre, vita, färgade, män och kvinnor njuter av olika typer av filmer som vem som helst på en individuell basis. Men statistiken på de som röstar fram filmer som i sin tur vinner en Oscar gör att man förespråkar en viss typ av film och hyllar en viss typ av regissörer. Det gör att en del faller mellan sprickorna och kanske aldrig får den publicitet som de faktiskt förtjänar.

Vad tycker du om saken? Kommentera nedan.

| 21 februari 2012 17:01 |