Film

Skribent

Viktor Eriksson

25 oktober 2023 | 20:05

Netflix uppmanas varna för skurkar med avvikande utseenden - en ful vana i Hollywood

Välgörenhetsorganisation vill att filmtjänster uppmärksammar den negativa stereotypisering av personer med avvikande utseenden som förekommer i många filmer.
Välgörenhetsorganisationen Changing Faces, som representerar personer med avvikande utseenden, vill nu att Netflix, Disney Plus, Prime Video, Apple TV och andra filmtjänster ska börja varna för när en film innehåller en negativ stereotyp av en person med ett avvikande utseende. Organisationen vill också att information om stöd för de med avvikande utseenden ska visas vid slutet av filmen.
 
Att personer med avvikande utseenden, exempelvis större ärr eller märken i ansiktet, ofta skildras som onda eller obehagliga varelser har länge varit ett återkommande fenomen i film. Från “Fantomen på Stora operan” från 1925, till Freddy Krueger i “Terror på Elm Street” från 1984 till mer moderna filmer som “The Dark Knight” från 2008, “Midsommar” från 2019 och förstås, en och annan Bond-skurk, som i senaste “No Time to Die från 2021.
 
The Guardian skriver att uppmaningen till filmtjänsterna är en del i Changing Faces kampanj “I Am Not Your Villian” (Jag är inte din skurk) som varit igång sedan 2018. Målet med kampanjen är att få bort stereotypen av personer med avvikande utseenden som onda eller mindre mänskliga.
 
– Streamingplattformar kan hjälpa till att öka medvetenheten och föra industrin framåt genom att bekräfta dessa filmstereotyper, säger Heather Blake vid Changing Faces till The Guardian.
 
 
Vad tycker du om att varna för när en film innehåller en negativ stereotyp av en person med ett avvikande utseende?
| 25 oktober 2023 20:05 |