Serie

Skribent

Andreas Samuelson

2 november 2017 | 12:00

”Grotesco” - hoppet eller döden för svensk humor?

Det svenska humorprogrammet är tillbaka med en tredje säsong och premiäravsnittet bjuder på politisk satir och välkoreograferade musikalnummer. Men hur kul är det egentligen? Vi har smygtittat.
2007 sändes första säsongen av ”Grotesco”, en ny satsning på svensk humor. En till säsong samt hyllade uppträdanden på både Melodifestivalen och Allsång på Skansen följde, och gruppen med Henrik Dorsin i täten blev närmast folkkära. Nu tio år senare kommer tredje säsongen av deras humorprogram och det första avsnittet är både bekant men annorlunda.

Det är politisk satir som gäller. Enbart politisk satir. Med lagom utstuderade karikatyrer av våra kända politiker inklusive Dorsin som Stefan Löfven, Per Andersson som en förvånansvärt uddlös Jimmie Åkesson, etc. Det inleds med ett riksdagsmöte där samtliga politiska talare med bakgrundsdansare rappar sina budskap. Det är putslustigt men kanske inget revolutionerande.
 
 
Sedan fortsätter den politiska satiren, och sångnumren. Sången och dansen är nonstop. Det är proffsigt, vältajmat och begåvat. Det här är folk som gjort det förut och vet vad de gör. Någonstans infinner sig känslan av en familj bestående av starka humortalanger som återförenas vid tillfällen för att liva upp stämningen med lite sång, dans och humor.

Humöret är det verkligen inget fel på. Man blir särskilt imponerad över större musikalnummer där ett större antal dansande och sjungande statister involveras. Produktionen är det inget fel på och ofta får man till det. Som i en oväntad parodi på ”Fantomen på Operan” där Åkesson får agera det förföriska monstret mot den svaga Löfven. Popkulturella referenser går nästan alltid hem.

Men den politiska satiren är inte så vass som den vill vara. Den både liknar och skiljer sig från det mer etablerade ”Saturday Night Live” på inte alltid smickrande sätt. Med rädsla för att hamna i vänsterfacket så sparkar man inte bara uppåt utan även åt höger, vänster och dessvärre även nedåt. När ett gäng helvita, svenska komiker skämtar om flyktingar blir det lite smaklöst.
 
 
Men någonstans finns en genuin tanke om att säga något om det skeva, politiska klimatet i Sverige, om lättkränktheten och folks absurda beteende gentemot varandra. Och det briljanta i att skildra i sång- och humorformat. Man vill gilla ”Grotesco” för att det har ambitionen att göra något mer än buskis-humor i Buttericks-peruker. Det är ju gjort av folk som kan både skriva och uppträda.

Men tyvärr är det svårt att skaka av sig känslan av en ovanligt välskriven och högbudgeterad skolrevy. Man önskar att det var lite mer vågat och provokativt än de lite säkra och till och med billiga poängerna som tas. Personligen hoppas jag på att kommande avsnitt tar ett ordentligt kliv och utvecklar konceptet. Men som alltid med svensk humor finns det risk för en gris i en säck.
 
Säsongspremiären av "Grotesco" finns nu på SVT Play och sänds på fredag 22:00 i SVT.
| 2 november 2017 12:00 |