Film

Skribent

Josefine Krischausky

24 augusti 2021 | 20:35

Greta Thunberg vill se fler filmer om klimatkrisen

Även filmskaparna bär på ett viktigt ansvar när det kommer till att lyfta miljöfrågan, menar aktivisten.
De flesta av oss har nog sett en och annan katastroffilm i våra liv, och flera av dessa har med stor sannolikhet haft en koppling till klimatfrågan, med naturkatastrofer eller den globala uppvärmningen som boven i sammanhanget. En av dagens främsta miljöaktivister, Greta Thunberg, menar dock att den rådande klimatkrisen bör ges mer utrymme i såväl film som TV. 
 
Thunberg talade under tisdagen vid Edinburgh TV Festival, där hon uppmanade sina lyssnare att ge klimatet en större roll i deras arbeten, skriver Variety
 
- Det finns en stor brist på berättande när det kommer till klimatkrisen, vare sig det är fiktivt eller reflektioner kring hur verkligheten ser ut idag, säger Thunberg.
 
Samtidigt påpekar Thunberg att hon förstått att klimatfrågan är ett svårsålt ämne inom den kreativa branschen, men menar också att "vi underskattar intresset för klimatkrisen". Hon lyfter även att det finns ett visst dilemma i och med att krisen ännu är ett oavslutat kapitel i historien, till skillnad från många andra händelser som skildras i verklighetsbaserade filmer. 
 
- Vi berättar historien i nuet och det är givetvis mycket svårare, eftersom vad som helst fortfarande kan hända. 
 
Thunberg själv var förra året i centrum av dokumentären "Greta", som dessutom snart får en fortsättning i form av en dokumentärserie hos BBC
 
Håller du med om att klimatkrisen borde ges mer utrymme i film- och TV-världen?
| 24 augusti 2021 20:35 |