Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 juli 2023 | 09:00

Greta Gerwig svarar på kritiken mot ”Barbie”

"Många är onekligen väldigt passionerade" säger regissören sedan snubbar gnällt på hennes film.
Bioaktuella ”Barbie” är sommarens otippade biosuccé. Massorna flockas till biograferna och de allra flesta kommer ut igen med ett leende på läpparna.
 
Filmen har hyllats både för sin humor och sitt smarta sätt att väva in kommentarer om feminism och könsroller i vårt samhälle. Just det sistnämnda har inte gått hem i alla läger. I USA har konservativa medieprofiler gått ut med skarp kritik mot ”Barbie” som anses vara woke propaganda, skriver Forbes.
 
• Youtubern Ben Shapiro skapade rubriker med en 40 minuter lång video där han tvärsågar filmen, kallar alla fans för ”hjärntvättade” - och sedan bränner en hög med Barbiedockor.
 
• Senatorn Ted Cruz från Texas kallar filmen för ”kinesisk kommunist-propaganda”,
 
• Miljardären Elon Musk förlöjligade filmen med att skriva: ”Om du tar en shot varje gång Barbie säger ”patriarkatet” kommer du slockna innan filmen är slut.

I en ny intervju med New York Times får regissören Greta Gerwig ge sn syn på saken.
 
- Det finns onekligen mycket passion. Jag hoppas att filmen ska bjuda in alla till att vara en del av festen, och släppa sånt som inte nödvändigtvis tjänar oss, varken som kvinnor eller män. Jag hoppas att de som är så passionerade ändå ska se filmen, och att den kan ge dem samma lättnad som den har gett andra.
 
Var inte en torrboll, joina den rosa festen!
 
I samma intervju pratar Gerwig om den överväldigande positiva responsen som ”Barbie” har fått, och känslan av att se fans i rosa hylla hennes film:
 
- Det har varit otroligt att gå runt och se alla i rosa. Jag hade inte kunnat föreställa mig det i mina vildaste drömmar (…) Att springa på folk på gatan som är exalterade och glada och upprymda. För det vi försökte göra med filmen är att skapa något som folk skulle vilja uppleva tillsammans.
| 26 juli 2023 09:00 |