LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

25 augusti 2020 | 08:00

Grattis Sean Connery, 90 år! Här är dina bästa filmer

Connery. Sean Connery. Skotten som kom att bli den första och enligt många bästa James Bond fyller jämnt idag. Vi hyllar hans bästa filmer.
Den adlade skådespelarveteranen slog igenom som allas vår 007 och hann spela agenten sju gånger totalt under sin karriär. Men han arbetade även med regissörer som Alfred Hitchcock, John Huston och Steven Spielberg, och medverkade i över 60 filmer innan han pensionerade sig 2006. Här är tio av Sean Connerys bästa filmer.
 
 

10. Rosens namn (1986)

 
Efter Connerys besvikelse över hans sista Bond-film ”Never Say Never Again” tog han en paus från Hollywood för europeisk film. Italiensk-fransk-tyska filmatiseringen av Umberto Ecos roman var ett lyckat val. Connery fick glänsa som en medeltida präst som utreder ett mord i ett italienskt kloster, en roll som gav honom en BAFTA.
 
 

9. Den längsta dagen (1962)

 
Samma år som hans Bond-debut medverkade Connery i detta verklighetsbaserade krigsdrama om andra världskrigets berömda landstigning i Normandie. I en stor ensemble har stjärnan en biroll som modig soldat men i fint sällskap med namn som John Wayne, Henry Fonda och Robert Mitchum. Filmen, med sina imponerade återskapningar av krigsstrider, nominerades till flera Oscars, inklusive Bästa film.
 
 

8. Agent 007 ser rött (1963)

 
Andra filmen om spionen med rätt att döda är även en av de bästa i serien med Connery ännu bekvämare i sin paradroll. Här får vi även träffa brottssyndikatet SPECTRE inklusive mäktiga skurkarna Robert Shaw och Lotta Lenya, vackra ryskan Daniela Bianchi samt för första gången Desmond Llewelyn som Q. Ett starkt Bond-äventyr som heter duga.
 
 

7. Jakten på Röd Oktober (1990)

 
Till första äventyret med Tom Clancys actionhjälte Jack Ryan (här spelad av Alec Baldwin) fick Connery själv spela ryss. Han kallades in två veckor före inspelningen när påtänkta skådespelaren Klaus Maria Brandauer fick förhinder. I den fortfarande kanske högst ansedda Clancy-filmatiseringen leder Connery, som ubåtskapten med pondus, en sevärd ensemble inklusive en Hollywood-debuterande Stellan Skarsgård.
 
 

6. Agent 007 med rätt att döda (1962)

 
Connery var relativt okänd när producenterna valde honom, efter att ha sett Disney-filmen ”Darby O'Gill & the Little People”, som Ian Flemings spion. Det var snabbt tveklöst att han var rätt för rollen och tillsammans med skurken Dr. No (Joseph Wiseman) och ikoniska Bond-bruden Honey Rider (Ursula Andress) satte han ribban högt för framtida rullar om 007.
 
 

5. Mannen som ville bli kung (1975)

 
Michael Caine och Connery blev vänner redan på 1950-talet men det dröjde 21 år innan de spelade tillsammans på film. I John Hustons Rudyard Kipling-filmatisering spelar de brittiska sergeanter på 1800-talet. En underhållande, flerfaldigt Oscarsnominerad äventyrsklassiker som är bägge stjärnornas personliga favoritfilm och de har fin kemi tillsammans.
 
 

4. De omutbara (1987)

 
Brian De Palmas hårdkokta, våldsamma och verklighetsbaserade thriller om några Chicago-polisers envisa kamp mot gangsterlegenden Al Capone (Robert De Niro) gav äntligen Connery hans välförtjänta Oscar. Som en irländsk-amerikansk snut av den gamla skolan stjäl han onekligen filmen från Kevin Costner och De Niro.
 
 

3. Kullen (1965)

 
Connery gjorde fem filmer med mästerregissören Sidney Lumet varav detta svartvita krigsdrama är det bästa. Han såg det som en chans att göra något annorlunda från Bond och spelar en före detta sergeantmajor som under andra världskriget hamnar i krigsfängelse efter överfall på en befälhavare. En underskattad höjdpunkt i såväl stjärnan som regissörens karriär.
 
 

2. Indiana Jones och det sista korståget (1989)

 
Kanske ett av de bästa casting-valen i filmhistorien är Connery som pappan till Harrison Fords ikoniska äventyrshjälte. Inte bara fick han chansen att visa en tacksam humoristisk sida men han gav även tyngd och charm i en numera klassisk far-och-son-historia. Insatsen var så uppskattad att den gav honom en Golden Globe-nominering.
 
 

1. Goldfinger (1964)

 
Trots att Connery själv hatade James Bond, då han ansåg sig vara mer än actionrollen, så är det ändå den vi minns honom bäst som. Och vilken film är då mer Bond personifierad än den tredje och bästa? Skurken, dennes hattprydda sidekick Oddjobb, Bond-bruden Pussy Galore, ledmotivet, replikerna… ja, allt är klassiska ingredienser som inte bara format Bond-filmerna därefter utan även hela spiongenren.
 
Bubblare! Fler sevärda Connery-favoriter, utvalda av MovieZines läsare: ”Marnie” (1964), ”Mordet på Orientexpressen” (1974), ”Zardoz” (1974), ”Operation Outland” (1981), ”Time Bandits” (1981), ”Den förste riddaren” (1995), ”The Rock” (1996), ”Vem är Forrester?” (2000) och ”The League” (2003).
 
Vilka är dina favoritfilmer med Sir Sean Connery?
| 25 augusti 2020 08:00 |