Skribent

Andreas Samuelson

17 augusti 2013 | 17:01

Grattis på 70-årsdagen, Robert De Niro!

En av våra absolut största filmstjärnor och mest begåvade skådespelare fyller 70. Det firar vi med valfri gangsterrulle.

Robert Anthony De Niro Jr. föddes den 17 augusti 1943 i New York och skolades i skådespeleri på Actors Studio, Stella Adler Conservatory och American Workshop. Han filmdebuterade 1968 i Brian De Palmas komedi "Greetings" innan han upptäcktes av legenden Roger Corman som använde honom i flera filmer, ofta med gangstertema.

Han uppmärksammades för huvudrollen som baseballspelare i "Bang the Drum Slowly" (1973) och inledde sitt framgångsrika samarbete med Martin Scorsese i "Dödspolarna" från samma år, där han även gav prov på sin breda talang.

Det ultimata genombrottet kom med rollen som den unga Vito Corleone i "Gudfadern del II" (1974) för vilken han fick sin första Oscar. Oscarsnominerade roller i storfilmer som "Taxi Driver", "Deer Hunter" och "Tjuren från Bronx" (för vilken han vann) följde och stjärnstatusen var komplett.

Han spelade ofta gangsters och skurkar men har även visat prov på komisk talang och mer nedtonade dramaroller. Med över nästan 100 filmer och sju Oscarsnomineringar under bältet så är det svårt att argumentera mot att De Niro är och kommer alltid vara en av de största namnen inom film.

Vilken är din favoritfilm med Robert De Niro? Kommentera nedan.

| 17 augusti 2013 17:01 |