Film

Skribent

Alexander Dunerfors

24 april 2019 | 08:10

Grattis, Netflix: Oscarsgalan ändrar inte sina regler

Streamingfilmer får vara med och tävla även i fortsättningen, så länge de följer reglerna.
Oscarsakademin höll sitt årliga möte igår för att se över galans regler. Högt profilerade medlemmar som Steven Spielberg har uttryckt sin oro för att låta Netflix-filmer som ”Roma” vara med och tävla om Oscars, då han vill värna om bioupplevelsen. Men filmer gjorda för streamingtjänster är välkomna tillbaka - Akademin låter reglerna vara oförändrade:

- Vi stöttar bioupplevelsen som är viktig för filmkonsten, och tog det i akt under våra diskussioner, berättar Akademins president John Bailey i ett uttalande.

- Reglerna säger att för att bli kvalificerad för Oscars ska en film visas under minst sju dagar i Los Angeles County, med minst tre visningar för betalande kunder. Filmer som samtidigt släpps i andra medier på samma dag är fortfarande kvalificerade. Våra regler kräver biovisningar, men tillåter också ett brett utbud av filmer.
 

Nya regler på Oscarsgalan 2020

 
Tji fick du, Spielberg. Men Akademin kom trots allt fram till några gamla regler som får uppdateras och ändras till 2020 års Oscarsgala. Och ingen av dem hade med ”populärfilm” att göra:

- Bästa Hår & Makeup: Antalet nominerade utökas från 3 till 5.
- Bästa icke-engelskspråkiga film: Kategorin byter namn till International Feature Film (Bästa internationella långfilm)
- Bästa kortfilm och Bästa animerade kortfilm: Filmerna kan nu få biopremiär i antingen LA County eller New York City för att bli kvalificerade, skriver Deadline.
| 24 april 2019 08:10 |