Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 februari 2014 | 15:01

Grattis John Travolta, 60 år!

Skräckfilm, musikaler, action, Tarantino och komedier med talande bebisar - Hollywood-stjärnan har testat det mesta och fyller nu 60 år. Vi hyllar kultskådisen med en liten biografi.

John Joseph Travolta föddes den 18 februari 1954 i New Jersey, New York där han även växte upp med italiensk-amerikanska fotbollsspelande pappan Salvatore, irländsk-amerikanska skådespelande och sjungande mamman Helen Cecilia samt sina fem storasyskon (som alla också testat skådespeleri). Han uppfostrades katolskt men bytte till den ökända scientologin 1975.

Han hoppade av skolan vid 17 års ålder och flyttade in i New Yorks innerstad där han plockades upp av en teatergrupp som turnerade runt med en viss musikal med namnet "Grease". Efter en roll på Broadway flyttade han till Los Angeles där han efter några TV-roller gjorde sin filmdebut i B-skräckisen "I Satans klor" (1975).

Det var dock som kaxiga gängledaren Vinnie i TV-serien "Welcome Back, Kotter" som han började få uppmärksamhet. I Brian De Palmas rysarklassiker "Carrie" spelade pojkvännen till titelkaraktärens värsta mobbare och i TV-filmen "Pojken i plastbubblan" hade han huvudrollen som en pojke med försämrat immunsystem.

Efter att ha släppt en singel, "Let Her In", som hamnade på Billboard-listans tionde plats 1976 så kom det ultimata genombrottet året därefter med ungdomsdramat "Saturday Night Fever" där han discokungen Tony Manero. Filmen gav honom en Oscarsnominering och var liksom nästa film, musikalen "Grease" (1978), en av sin tids mest framgångsrika.

Även "Urban Cowboy" (1980), som inspirerade en trend med countrymusik i USA, och "Vittnet måste tystas" (1981), som återförenade honom med De Palma, gick bra men därefter inleddes en rejäl svacka i Travoltas karriär.

Försök att följa upp hans tidigare succéer - "Saturday Night Fever"-uppföljaren "Staying Alive" samt romantiska komedin "Two of a Kind" med "Grease"-motspelerskan Olivia Newton-John - floppade rejält vilket även gällde följande filmer. Enda undantaget var komedin "Titta han snackar" (1989) och dess uppföljare även om de inte återinförde förtroendet för hans dragningskraft på bio.

Det gjorde dock Quentin Tarantinos succé "Pulp Fiction" (1994) som inte bara gav honom en Oscarsnominering för rollen som torpeden Vincent Vega utan även en förhöjd stjärnstatus och möjligheten att välja och vraka bland Hollywood-roller. I "Get Shorty" (1995) spelade han en filmälskande lånehaj och fick en Golden Globe. Därefter har han dykt upp i både action som "Broken Arrow" (1996) och "Face/Off" (1997) såväl som dramer som "Spelets regler" (1998) och "Den tunna röda linjen" (1998).

2000 producerade han och spelade huvudrollen (en av hans första och många skurkroller) i science fiction-kalkonen "Battlefield Earth" som blev ett kritiker- och publikfiasko. Han har sedan dess medverkat i både lyckade och misslyckade filmer, varav de mest framgångsrika varit musikalen "Hairspray" (2007), där han spelade mamman till en överviktig tonårstjej, och animerade "Bolt", där han hade rösten till en hund som tror att den har superkrafter. Han är snart aktuell som verkliga gangstern John Gotti Sr. i "Gotti: In the Shadow of My Father".

Han är sedan 1991 gift med skådespelerskan Kelly Preston som han fått tre barn med, varav äldsta sonen Jett avled 2009.

Vilken är din favoritroll med Travolta? Kommentera nedan.

| 18 februari 2014 15:01 |