Skribent

Andreas Samuelson

30 januari 2014 | 10:01

Grattis Christian Bale, 40 år!

Britten som hunnit vara Jum-Jum, seriemördare, John Connor och Batman under sin livstid fyller 40. Vi hyllar den populäre filmstjärnan med en summering av hans mångsidiga karriär.

Bale föddes den 30 januari 1974 i Pembrokeshire, Wales som son till brittiska cirkusartisten Jenny och brittisk-sydafrikanska entreprenören/piloten/talangscouten David Bale. Efter att ha spenderat barndomen i både England och Portugal så hoppade han av skolan vid 16 års ålder och flyttade med fadern till Los Angeles året därefter.

Första skådespelarjobbet kom 1982 i en reklamfilm för mjukmedel och ett år senare spelade han rockstjärna i en reklam för flingor. Så småningom gjorde han sin scendebut mot Rowan Atkinson i "The Nerd" 1984 och spelade ryske prinsen Aleksej Nikolajevitj i sin första TV-film "Anastasia: The Mystery of Anna" 1986, samma år som han spelade en av huvudrollerna i "Mio min Mio".

Steven Spielberg noterade Bale i "Anastasia" och gav honom huvudrollen i krigsdramat "Solens rike" för vilken skådespelaren hyllades som en av sin generations bästa barnaktörer. Uppmärksamheten och stressen fick honom dock att fundera på att lägga ner skådespeleriet men Kenneth Branagh övertalade honom att medverka i "Henry V" (1989) och året därefter spelade han Jim i "Skattkammarön" mot Charlton Heston.

Efter fler barnfilmer så blomstrade Bale i mer vuxna roller, som "Unga kvinnor", "Velvet Goldmine" och "En midsommarnattsdröm". Det var dock som psykopaten Patrick Bateman i filmatiseringen av Bret Easton Ellis ökända "American Psycho" som han fick sitt ordentliga genombrott. Han gick in hårt för rollen, både genom träning och isolering från andra under inspelningen för att utforska sin mörka sida. Filmen fick blandad mottagning men Bale hyllades.

Fler filmer följde, oftast smalare indierullar som "The Machinist" men även mindre lyckade försök till blockbusters som "Drakarnas rike". 2005 kom dock rollen som skulle förändra både Bales karriär och superhjältegenren för alltid: Christopher Nolans "Batman Begins". Skådespelaren tränade upp sig från sin anorektiska uppenbarelse i "The Machinist" på rekordtid och lärde sig även kampsport inför den eftertraktade rollen.

Succén var ett faktum och det gick knappast sämre för uppföljarna "The Dark Knight" och "The Dark Knight Rises". Däremellan har Bale hunnit återvända till indiegenren, främst i Terrence Malicks "The New World" men även mer kommersiella filmer som "3:10 to Yuma", "Public Enemies" och "Terminator Salvation" (under vars inspelning Bale fick ett ökänt raseriutbrott som lades upp och hånades på nätet).

2011 vann Bale sin första Oscar (tillsammans med en lång rad andra priset) för Bästa biroll i David O. Russells boxningsdrama "The Fighter". I fjol sågs han i dramat "Out of the Furnace" och snart har stjärnspäckade "American Hustle" (där han återförenas med David O. Russell) premiär i Sverige. För den har han fått sin andra Oscarsnominering. Och ingen vore överraskad om den begåvade britten fortsätter att fängsla både Oscarsjuryn, filmkritikerna och biopubliken i lång tid framöver.

| 30 januari 2014 10:01 |