Film

Skribent

MovieZine

30 juli 2022 | 10:30

Grattis Arnold Schwarzenegger, 75 år idag!

Dagens födelsedagsbarn har varit Mr. Universum, Conan, Terminator, Mr. Freeze och före detta guvernör.
En av actiongenrens absolut största (sett till både muskelmassa och biointäkter) fyller år idag. Arnold Schwarzenegger, mannen, myten, mördarmaskinen har hunnit bli hela 75 år gammal.
 
Österrikaren gjorde sig ett världsnamn som kroppsbyggare innan det blev dags att pröva lyckan i Hollywood. Hans krångliga namn och tydliga accent var inte till någon hjälp i början. Det var först när han hittade huvudrollen i "Conan Barbaren", som verkade som skräddarsydd för honom, som Arnold Schwarzenegger hade hittat hem.
 
Under 80-talet blev han en actionstjärna att räkna med. Han varvade våld med lättsammare filmer och har ofta visat prov på komiska talanger, något som snabbt gjorde honom till en av världens populäraste filmstjärnor. "The Terminator" och "Predator" gjorde honom ikonisk - en status som han gärna också drev med i mer komiska sammanhang som "Dagissnuten" eller "Den siste actionhjälten".
 
2003 blev han invald som Kaliforniens guvernör, och många trodde att filmkarriären var över. Men då hade de glömt hans mest klassiska filmreplik: "I'll be back"...
 
Numera är skådiskarriären inte något han prioriterar lika starkt, men det ryktas om både en uppföljare till "Twins" och en ny "Conan"-film. Om inte annat så spelar han president i svensk-regisserade "Kung Fury: The Movie" inom kort.
 
Vilka är era favoritfilmer med Arnold?
| 30 juli 2022 10:30 |