Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

24 augusti 2015 | 11:30

Grand Moff Tarkin CGI-animeras i "Rogue One"?

Framtiden är här. Och med den kommer en del svåra moraliska beslut.
Dagens märkligaste rykte: Gareth Edwards planerar att CGI-animera Moff Tarkin i kommande "Star Wars: Rogue One".  Märk väl att ryktet härstammar från den något tvivelaktiga källan The Daily Mail, men det kan ligga något i det då Tarkin var en instrumentell del i skapandet av Darth Vader och Dödsstjärnan, och alltså bör ha varit en stor del av imperiet vid tiden då "Rogue One" ska utspelas.

Det problematiska med att animera karaktären, och anledningen till att göra det, är att skådespelaren Peter Cushing varit död sedan år 1994 då han gick bort i prostatacancer. Visst känns det en smula oetiskt att animera en död person? Det har gjorts förr, noterbart i bland annat "Gladiator", men det var för att Oliver Reed gick bort under inspelningarna, och inte i ett försök att låta en borgången man spela i en helt ny film. 

En "källa" har tydligen sagt följande till Daily Mail:

- Det här är en av de mest komplexa och dyra CGI-återskapningarna någonsin. Cushing har en otroligt viktig handlingstråd i filmen då han var den som skapade Darth Vader, och det är en bakgrundsstory som kommer belysas.

Vän av ordning kanske nu undrar: "har vi inte redan sett Vader skapas?". Jo, vi har ju det, men om ryktet stämmer bör det innebära att vi får se Vader igen och mer av hans bakgrund. Varför Edwards inte skulle välja att helt enkelt re-casta rollen som Grand Moff Tarkin istället besvaras inte, men det låter helt klart som ett billigare, smartare och mer etiskt val. Den som lever får se.

"Rogue One: A Star Wars Story" får premiär den 16 december år 2016.

Vad tycker du om att animera bortgångna skådisar?
| 24 augusti 2015 11:30 |