Skribent

MovieZine

18 oktober 2019 | 10:30

Göteborg Film Festival blir jämställd: lovar 50% kvinnliga regissörer år 2020

Festivalen vill utmana en enögd filmbransch. "Vi nöjer oss inte med halva bilden, utan vill se hela världen i filmen."
I Hollywood är 96% av alla filmregissörer män. I Europa är 81% av filmerna regisserade av män. Av alla filmer som visats på svensk bio hittills i år är endast 20% regisserade av kvinnor.

Med den skeva statistiken som sin drivkraft vill Göteborg Film Festival slå ett slag för mångfald på bioduken. Vid nästa års festival kommer hälften av filmerna vara regisserade av kvinnor, lovar man i ett pressmeddelande.

– Att filmbranschen fortsatt är så ojämställd är oacceptabelt (...) Göteborg Film Festival vill inleda jämställdhetsåret 2020 med att genomföra det alla pratar om, att som stor internationell filmfestival göra ett jämställt filmprogram. Med detta vill vi också uppmuntra och utmana våra kollegor i branschen att skynda på sitt eget jämställdhetsarbete, säger Mirja Wester, VD på Göteborg Film Festival.
 
 
Ett initiativ som har inspirerat Göteborg Film Festival är #5050x2020-projektet.

– Filmen skapar hjältar, förebilder och känslor hos åskådarna. Därför är det oerhört viktigt med en mångfald bland dem som får skapa film och vars filmer blir visade. Vi nöjer oss inte med halva bilden, utan vill se hela världen i filmen, säger Jonas Holmberg, festivalens konstnärlige ledare.

43:ee upplagan av Göteborg Film Festival äger rum 24 januari till 3 februari 2020.
| 18 oktober 2019 10:30 |