GIFF 2023

Skribent

MovieZine

10 januari 2023 | 13:00

Göteborgs Filmfestival släpper årets späckade program

Bästkustens filmälskare har laddat i veckor och i februari är det återigen dags för anrika Göteborgs filmfestival att slå upp portarna för sin publik. Redan nu kan dock sugna filmfantaster ta del av av årets späckade program och evenemang.
 
Nu släpps programmet till den 46:e upplagan av Göteborg Film Festival här – Nordens största filmfestival som tar plats på både biografer runtom i Göteborg och digitalt över hela landet.
 
Omtalade festivalpärlor som "The Whale" med Brendan Fraser, "Aftersun" med Paul Mescal och "Women Talking" med Rooney Mara är några av höjdpunkterna. Vi kommer också bjudas på världspremiären av svenska filmer som Mårten Klingbergs "Andra akten" och Andreas Öhmans "En dag ska allt det här bli ditt".
 
På årets filmfestival visas omkring 250 filmer under tio dagar. Av dessa kommer ett urval på närmare 50 filmer att ingå i festivalens digitala salong, där tre till fyra filmer om dagen får premiär samtidigt som de premiärvisas på bio.
Bland gästerna som besöker årets festival finns hedersordförande Ruben Östlund, årets juryordförande Zar Amir Ebrahimi ("Holy Spider"), Rolf Lassgård (aktuell i "Andra akten"), Alicia Vikander och "Korsett"-regissören Marie Kreutzer.
 
Läs mer nedan om några av filmerna och programpunkterna under festivalen.
mer information kan du hitta på Göteborg Filmfestivals hemsida.
 

Nio filmer tävlar i Nordic Competition

 
För 35:e gången delar Göteborg Film Festival ut pris för bästa nordiska film: Dragon Award Best Nordic Film. Totalt nio filmer tävlar om prissumman på 400 000 kronor, och priset delas ut på Dragon Award-galan den 4 februari.
 
Årets nominerade filmer är:
 
• "Exodus" av Abbe Hassan (Sverige)
• "Ellos eatnu – Let the River Flow" av Ole Giæver (Norge)
• "Empire" av Frederikke Aspöck (Danmark)
• "Munch" av Henrik Martin Dahlsbakken (Norge)
• "Unruly" av Malou Reymann (Danmark/Sverige)
• "Four Little Adults" av Selma Vilhunen (Finland/Sverige/Frankrike)
• "Godland" av Hlynur Pálmason (Danmark/Island/Frankrike/Sverige)
• "Copenhagen Does Not Exist" av Martin Skovbjerg (Danmark)
• "Dogborn" av Isabella Carbonell (Sverige).
 
 

Nordic Honorary Dragon Award tilldelas Jan Troell

 
Kärlekshistorien mellan Jan Troell och kameran har pågått i mer än 75 år och hans konstnärskap är ett av nordisk films allra främsta. Troell kommer till filmfestivalen för att ta emot Nordic Honorary Dragon Award och delta på ett Directors Talk den 28 januari.
 
 

Upplev Göteborg Film Festival online

 
Succén med den digitala salongen återvänder även i år. Totalt kommer ett urval på närmare 50 filmer ur festivalprogrammet att ingå, men också intervjuer och mycket annat.
 
Filmerna i den digitala salongen startar samtidigt som de får sin Sverigepremiär på biograf i Göteborg. De är sedan tillgängliga i 24 timmar från sin premiär.
 
Det kurerade filmprogrammet innehåller bland annat invigningsfilmen "Exodus", "Passagerare i natten" med bland andra Charlotte Gainsbourg, Startsladden-tävlingen, de nordiska filmerna "Dogborn" av Isabella Carbonell och "Unruly" av Malou Reymann samt hela tävlingssektionen International Competition inklusive två filmer som shortlistades till Oscars för bästa internationella film (Marie Kreutzers "Korsett" och Maryam Touzanis "Den blå kaftanen").
 
Biljetterna till filmfestivalen släpps 12 januari för festivalens medlemmar och 14 januari för alla andra. Göteborg Film Festival pågår 27 januari – 5 februari.
 
| 10 januari 2023 13:00 |