Film

Skribent

Alexander Dunerfors

16 maj 2014 | 01:01

Goslings mörka drömprojekt blir verklighet

Berättar om regidebuten: "Lost River är som en mörk saga där staden är en dam i nöd."

En av de mest omtalade filmskaparna i Cannes i år är både debutant och ett välkänt namn. Skådespelaren Ryan Gosling anländer snart till rivieran med sin nya film, men den här gången ställer han sig bakom kameran. 

Trots att titeln "How to Catch A Monster" nyligen ändrats till "Lost River" försäkrar Gosling om att det fortfarande handlar om en saga. En mörk sådan. Han tackar några av sina regissörer för allt de lärt honom.

- Jag har gått mellan totalt verklighetsförankrade filmer av Derek Cianfrance till Nicolas Winding Refns märkliga drömmar.

Själv landar han som filmskapare någonstans mitt emellan. Ryan Gosling ger inga presskonferenser i Cannes men släppte nyligen ett uttalande via festivalen, där han berättar om ett besök i krisens Detroit som väckte något:

- Jag lärde känna Detroit först när jag spelade in "Maktens män". Det är en plats som för närvarande lever på kanten mellan dessa två verkligheter. Jag var bara där i några dagar, men kunde inte undvika att bli påverkad av staden. Den var på gränsen till konkurs. Där fanns enorma, övergivna stadsdelar, och alldeles bredvid dem fanns föräldrar som försökte uppfostra sina barn på gator där hus brann eller revs ner.

- Detroit var staden där medelklassen föddes och var en gång i tiden det perfekta amerikanska vykortet. Nu har drömmen blivit en mardröm för de här familjerna. Men det finns fortfarande mycket hopp. Det är något väldigt inspirerande med samvetet i Detroit. Jag visste att jag var tvungen att göra något där, säger Gosling.

Han återvände året därpå för att försöka dokumentera några av kvarteren innan de förstördes. Så började han att spåna på en historia där Detroit blev Lost River, en påhittad stad med en påhittad bakgrund.

- När historiens element började ta form; en familj som förlorar sitt hem, en mystisk hemlighet under ytan, hämtade jag inspiration från de 80-talsfilmer som jag växt upp med och filtrerade dem genom vad jag lärt mig om film sedan dess. Så började "Lost River" för mig, som en mörk saga där staden är en dam i nöd, och karaktärerna är brutna bitar av en dröm, som försöker pussla ihop sig själva.

"Lost River" kommer preliminärt på svensk bio i september, men håll utkik efter MovieZines festivalrecension redan nästa vecka.

| 16 maj 2014 01:01 |