Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

30 oktober 2018 | 12:00

Gör dig själv en tjänst och se "Roma" på bio

Den omtalade Netflix-filmen av Alfonso Cuarón kommer snart släppas på utvalda biografer. Och det är så den bör ses.
Inget ont om Netflix i det här fallet. De har gjort ett förträffligt jobb i att stödja spännande independent-projekt, som utan deras pengar kanske aldrig hade sett dagens ljus.
 
Men Alfonso Cuaróns mästerverk "Roma" ska inte ses streamad. Det vore synd och skam att klämma en halvtimme på paddan innan sovdags, eller kolla i mobilen på bussen till jobbet. Som jag redan skrev i min recension från Torontos filmfestival är det en film som ska upplevas på stor duk och med fullt fokus. Låt dig inte avskräckas av ett mexikanskt drama i svartvitt - det är en spektakulärt vacker film. Den kan verka enkel men känns riktigt episk, om du ser den under rätt förutsättningar.
 
Varför tjatar jag om detta igen? Jo, det har pratats om att Netflix planerar att visa "Roma" på ett hundratal biodukar världen över. Och idag skriver Deadline att USA kan ta del av filmen redan två veckor innan streamingpremiären (som är den 14 december). Självklart en strategi för att filmen ska kunna bli Oscarsnominerad i fler kategorier än Bästa utländska film. Men man verkar också inse att den här pärlan förtjänar en lyxbehandling. Och vi håller tummarna för att "Roma" också ska nå svenska biografer.
 
För några veckor sedan blev Paul Greengrass-dramat "22 July" den första Netflix-filmen att visas på svensk bio. Troligen ett test inför framtiden, nu när allt fler prestigefyllda titlar går direkt till Netflix istället för traditionella studios.
 
Amerikanska biografer kommer med stor sannolikhet också visa bröderna Coens western "The Ballad of Buster Scruggs" från 16 november, samma dag som den släpps för streaming. Vi väntar fortfarande på besked om "Buster Scruggs" eller "Roma" kommer få svensk biopremiär.
| 30 oktober 2018 12:00 |