SPONSRAT

Skribent

Jenny Ahonen

19 november 2017 | 09:00

”Gomorrah”-författarens bisarra liv efter dödshoten

HBO Nordics hyllade krimserie ”Gomorrah” bygger på den uppmärksammade boken av en författare vars liv aldrig kommer bli sig likt. Roberto Saviano har levt under ständigt beskydd sedan ”Gomorra” gavs ut 2006. Idag är han glad att tv-dramat håller liv i hans verk, och kanske i honom.
Den kritikerrosade italienska serien ”Gomorrah” är baserad på Roberto Savianos bok med samma namn från 2006 och filmen ”Gomorrah” som följde 2008. Berättelsen utspelar sig i Neapels förorter där serien på ett ”The Wire”-aktigt vis följer den organiserade brottsligheten från gatan till kontorsstolarna och visar hur den påverkar livet för såväl gangstrar som vanligt folk.

Sedan boken, som har sålts i över fyra miljoner exemplar, publicerades har Saviano blivit hotad av flera napolitanska ”gudfäder”. Hans skakande skildring av Camorra-maffians inflytande och kontroll över vardagslivet och ekonomin i södra Italien uppskattades inte av dem som tjänar på att brottsligheten har sina tentakler i allt från modebranschen till sophanteringen.

Under ständigt beskydd

Boken berättar om Savianos egna erfarenheter och efterforskningar och till en början hade maffian ingenting emot att Saviano skrev om den, enligt honom själv. Han påstår till och med att några inom organisationen gav boken till varandra som gåva efter att den hade lämnat tryckeriet. Men som 28-åring stod det klart för Saviano att hans liv aldrig skulle bli det samma. Uppmärksamheten kring boken gjorde att han tvingades leva under polisbeskydd, och ständigt flytta runt för att undvika ”vedergällningar” från maffian.
 
I takt med att boken blev allt mer populär, och filmatiseringen av den drogs igång, ökade brottslingarnas ilska, och beskyddet av Saviano likaså. Under en tid bodde han inne i polishögkvarteret i Neapel – i samband med att en plan på att döda honom och hans fem livvakter innan julen 2008 uppdagades.

Hans situation uppmärksammades i media över hela världen, som ifrågasatte om den var ett rimligt pris att betala för en författare.
 
 
En ny sorts maffia

Drygt ett decennium efter att boken gavs ut lever Saviano ännu under hot, även om de sällan orsakar tidningsrubriker numera. Han måste fortfarande beskyddas, och eskorteras av polis, men lever inte helt under jord längre. Bland annat besökte han Bokmässan i Göteborg tidigare i höst.

- Mitt namn är så förknippat med termerna död och mord, att folk knappt reagerar. Efter alla dessa år under statligt skydd har jag nästan dåligt samvete för att jag fortfarande lever, skrev han i The Guardian 2015.

Året dessförinnan hade tv-serien ”Gomorrah” premiär. En fiktiv adaption av Savianos verk – som använde sig av riktiga namn och platser. Liksom boken gör den upp med den bild av den italienska maffian som filmer och serier som ”Gudfadern”-trilogin och ”Sopranos” har gett oss. I ”Gomorrah” är gangstrarna inga välklädda och hyfsat godhjärtade busar som bara ger sig på sina egna. Serien visar den organiserade brottsligheten från sin sämsta sida.

En sida som Roberto Saviano som få andra är bekant med. Själv har han sagt om serien:

- Jag vill inte framstå som arrogant, men jag vill gärna säga till människor att de inte har sett något som liknar det här. Den strider mot alla de klassiska troperna som man kan föreställa sig från ett maffia-drama, och den har ingenting gemensamt med den klassiska idén om vad maffian är. Den visar en modern, obarmhärtig och ny idé om organiserad brottslighet.

Den organiserade brottslighetens fiende

I tidningen The Telegraph har han också berättat att han tror att ”Gomorrah”-serien förbättrar hans eget säkerhetsläge.

- Jag kommer sannolikt inte att drabbas av några attentatsförsök i mitt liv just nu, för jag syns i det offentliga och mitt arbete visas fortfarande. Det kommer en tid när så inte längre är fallet, och då kommer saker att förändras, men jag är inte rädd.

Om han fick leva om sitt liv, skulle han fatta annorlunda beslut, menar han.

- Jag skulle inte göra något av det igen! Jag skulle inte leva mitt liv såhär. Det enda jag ville göra var att skriva en bok. Resten har varit en enda röra. Men nu när jag har gjort det kommer jag aldrig att ge dem [Camorra-maffian] en stunds frid. Min roll är att avslöja och analysera och genom att göra så påminna dessa människor om att jag är här, och att jag inte kommer försvinna.
 
 

Streama "Gomorrah" på HBO Nordic

 
"Gomorrahs" två första säsonger möttes med mycket lovord från både kritiker och publik, både hemma i Italien och internationellt. Serien har belönats med många priser och satt en ny standard för italienskt tv-drama. Variety utnämnde serien till Italiens motsvarighet till "The Wire" och vid den amerikanska premiären kallade The Wall Street Journal "Gomorrah" för Italiens bästa tv-export någonsin.
 
I helgen har den tredje säsongen av "Gomorrah" premiär på HBO Nordic. Två nya avsnitt släpps varje söndag.
| 19 november 2017 09:00 |