Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 december 2023 | 14:00

God jul! 5 härliga julfilmer du kan se gratis på SVT Play

Vad är bättre att spendera julhelgen med än att mysa framför en härlig julfilm? Här är fem sevärda titlar du bär spana in på SVT Play.
Nästan lika traditionellt som att dricka glögg, äta gröt och öppna julklappar så är det att se en riktigt bra julfilm under vår vintrigaste högtid. Utbudet är stort och brett och ibland det kan det vara svårt att hitta den perfekta julfilmen som är värdig att spana in under julen. Men på SVT Play finns några fina titlar och Moviezine tipsar om de fem bästa.
 
 

1. En underbar jävla jul (2015)

 
Svensk julfilm som med humor och värme utforskar den moderna, alternativa familjen och svenska jultraditioner. Här bjuder ett par (Anastasios Soulis, Anton Lundqvist) in sina familjer på jul för att annonsera att de ska skaffa barn med en väninna (Rakel Wärmländer). Självklart går inget som det är tänkt.
 
Helena Bergström regisserar en imponerande ensemble med namn som Maria Lundqvist, Robert Gustafsson, Michalis Koutsogiannakis och Rikard Wolff i sin sista filmroll. Jonna Vanhatalo skrev i sin recension från 2015 att filmen ”tar upp svåra och ibland ganska obekväma ämnen som rädslor, fördomar och förväntningar och gör det på ett avväpnande och mycket humoristiskt sätt.”
 
 

2. Fanny och Alexander (1982)

 
En av de juligaste, svenska filmer vi har och en av Ingmar Bergmans bästa och populäraste klassiker. De flesta av oss har vi sett och kan se om det episka dramat otaliga gånger för att njuta av den starka, känslomässiga historien men även det läckra visuella.
 
Filmen fick trots allt Oscars för både foto, scenografi och kostym samt som Bästa utländska film. Berättelsen om titelsyskonen och familjerna kring dem tidigt 1900-tal är alltid värd en omtitt. Kim Nilsson skrev i sin recension från 2012 att ”här finns fantastiska sidohistorier med både skrämmande och kärleksfulla karaktärer som stannar kvar i minnet länge."
 
 

3. Gledelig jul (2020)

 
Kul norsk julkomedi, med internationella titeln ”Another Happy Christmas”, i samma stil som svenska klassikern ”Tomten är far till alla barnen”. Även här är det en stor familj som ska samlas hos mor- och farföräldrarnas hus på landet för att fira jul och stämningen blir aningen barsk när hemligheter och konflikter eldas upp.
 
Här finns bekanta, norska ansikten som Anne Marit Jacobsen (”Barn”), Otto Jespersen (”Trolljägaren”) och Ellen Dorrit Petersen (”De oskyldiga”) men även svenska Filip Berg som småkorkat bihang. En extra kul scen är när en mindre konflikt vid middagsbordet resulterar i att stereotyper och fördomar om svenskar börjar hagla från norrmännen.
 
 

4. Klockorna i S:t Mary (1945)

 
Ännu en svensk som firat jul utomlands - vår blågula stolthet och legend Ingrid Bergman strålar som alltid i den här svartvita julklassikern. Filmen är en uppföljare till ”Vandra min väg” där Bing Crosby spelade okonventionelle prästen Fader O’Malley, en roll han Oscarsbelönades för.
 
Här anländer han hos den katolska titelskolan och försöker rädda den från nedläggning tillsammans med en nunna (Bergman), trots deras oenigheter. Fick flera Oscarsnomineringar (inklusive för Bästa film), blev 1945 års mest inkomstbringande film i USA och hamnade på listan över årets bästa filmer.
 
 

5. Livet är underbart (1946)

 
Du har säkert sett glimtar av den på TV-apparater i moderna filmer - men har du sett den största, amerikanska julklassikern? Om inte är det dags för få filmer kan förmedla en sådan förlösande, härlig julstämning som Frank Capras ikoniska film (och personliga favorit).
 
Legenden James Stewart gör också sitt livs roll som George Bailey, en man som överväger att ta sitt liv på julafton. En ängel (Henry Travers) dyker upp och visar honom hur George faktiskt hjälpt och förbättrat livet för människorna omkring honom. En film som utsetts till en av de 100 bästa amerikanska som någonsin gjorts och försök att inte hålla en tår tillbaka under den mäktiga finalen. Stämning till tusen!
 
 
Vilka julfilmer är dina favoriter?
| 24 december 2023 14:00 |