Serie

Skribent

Patrik Jonsson

7 februari 2013 | 21:01

Girls just wanna have fun

Snart är det dags för HBO:s "Girls" att göra entré på SVT2 och datumet för det svenska Bluray-släppet av den första säsongen ligger alldeles runt hörnet.

HBO:s dramakomedi "Girls" debuterade den femte april ifjol och serien gjorde succé nästan omedelbart. På Metacritic ligger serien på imponerande 87 av 100, detta baserat på 28 recensioner. Ofta prisas serien för sin råa humor och jargong samt för att den har känts som en frisk fläkt och i och med just detta har den blivit ett välkommet tillskott i TV-världen av både seriekritiker och TV-publik. Serien har även hyllats för att den är så pass avklädd, äkta och ärlig och har många gånger kallats för en yngre version av "Sex and the City", fast på riktigt.

"Girls" är skriven och skapad av Lena Dunham, som även spelar en av huvudrollerna och serien ska vara starkt inspirerad av händelser och personer i hennes eget liv. Dunham har tidigare endast gjort en del småroller i filmer som "The Innkeepers" och "Supporting Characters" samt en huvudroll som sig själv i "Tiny Furniture", en film som hon själv både skrev och regisserade. Det är dock med "Girls" hon har slagit genom på allvar och serien belönade henne även med en Golden Globe häromveckan för bästa skådespelerska i en komediserie, dessutom vann serien ytterligare en Globe för bästa komediserie.

Som huvudproducent för serien står Judd Apatow som knappast är någon duvunge i sammanhanget. Apatow har tidigare producerat filmer som "Superbad", "Pineapple Express" och "Bridesmaids", dessutom har han regisserat både "The 40 Year Old Virgin" och "This is 40". Vad det gäller just TV-serier har han bland annat både skapat, skrivit samt regisserat den numer, mer eller mindre, kultklassade komediserien "Freaks and Geeks" från 1999.

Mycket kortfattat så kretsar "Girls" kring Hannah (Dunham) Marnie, Jassa och Shosanna. Fyra tjejer strax över 20 som är bosatta i New York där de jagar sina drömmar och försöker ta reda på vad de vill här i livet. Fokusen ligger mest på Hannah som har författardrömmar och jobbar, till sina föräldrars stora förtret, som en oavlönad praktikant på ett företag. Jag är personligen inte så insatt i "Girls" då jag endast har sett pilotavsnittet och aldrig liksom fastnade för serien. Jag vet inte, det kanske var dumt? Finns det några där ute som kan övertala mig om att ta upp den igen, det kanske den är värd?

Vidare så har "Girls" premiär 22.30 på SVT2 tisdagen den 12:e februari och den första säsongen kommer att släppas på DVD och Bluray den 6:e februari. Den andra säsongen av "Girls" sänds just nu i USA och serien tilldelades en tredje säsong för bara ett par veckor sedan.

Här kan du tävla om säsong 1 av "Girls" på Blu-ray, så passa på!

Nyheter i korthet:

FX:s "The Americans" debuterade starkt förra veckan med hela 4,7 miljoner tittare, dessa siffror innebar att serien slog tidigare premiärer av bland annat "American Horror Story" och "Sons of Anarchy".

Desto sämre gick det för NBC:s "Do No Harm" som satte nytt rekord, ingen debuterande serie har någonsin haft en sådan låg rating och låg tittarsiffra. (0,9 & 3,1 miljoner)

CBS fortsätter även denna vecka att tända gröna lyktor för pilotavsnitt, denna vecka har tre thrillerserier, "Anatomy of Violence", "Reckless" och "Intelligence", fått klartecken, dessutom den där komediserien av David E. Kelley med Robin Williams i huvudrollen; "Crazy Ones".

Donal Logue från bland annat "Terriers" och "Sons of Anarchy" har fått en roll i den kommande tillika andra säsongen av BBC America:s "Copper". Låter trevligt, den serien behöver lite tillskott och hjälp för att möjligtvis börja explodera på allvar.

NBC har planer på att återuppliva snutserien "Ironside" som tidigare rullade (ursäkta uttrycket) på 60-talet och kretsade kring en rullstolsbunden polis.

Showtime har dessvärre passat på serien "Chew" som skulle ha baserats på serieböckerna med samma namn.

Kevin Dunn ("Luck") har fått en större roll i HBO:s kommande "True Detective" och Kevin Pollack har fått en i CBS:s "Beverly Hills Cop". Dessutom har History Channel avslöjat två skådespelare som är klara för deras kommande miniserie "Bonnie & Clyde" och det är inga mindre än William Hurt och Holly Hunter, fler skådespelare väntas avslöjas inom de närmsta veckorna.

Så mycket mer hade jag inte denna vecka, det har varit en febrig och hostig vecka så nu ska jag återgå till mitt kurerande. Vi hörs igen nästa torsdag!

| 7 februari 2013 21:01 |